Митрополит Амфилохије у Даниловграду освештао камен темељац будућег Саборног храма Свете Петке

Митрополит Амфилохије у Даниловграду освештао камен темељац будућег Саборног храма Свете Петке
Митрополит Амфилохије у Даниловграду освештао камен темељац будућег Саборног храма Свете Петке
Митрополит Амфилохије у Даниловграду освештао камен темељац будућег Саборног храма Свете Петке
Митрополит Амфилохије у Даниловграду освештао камен темељац будућег Саборног храма Свете Петке

Дана 29. октобра 2017. године на великој црквено-народној светковини освештан је камен темељац будућег Саборног храма Бјелопавлића и свих православних вјерника даниловградског краја који ће бити посвећен Светој Петки.

Свечаности освећења претходила је света архијерејска Литургија у цркви Свете Текле, коју је са свештенством служио Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Митрополит црногорско-приморски је тумачио јеванђелску причу о сијачу и сјемену. Он је рекао да Господ овом причом жели да покаже да је Бог тај који сије сјеме - ријеч своју. -Истину своју сије Бог у људска срца. Бог је онај који је сијач, а људско срце, и човјек, је онај који прима или не прима то сјеме, казао је владика Амфилохије.

Казао је да је Бог дао да око нас расте сјемење за земаљску храну, на насладу нас људи. -Али је дао и оно сјеме - самога себе, истину своју, љубав своју, доброту своју, мудрост своју, свјетлост која просвећује сваког човјека који долази у овај свијет.То је Бог посијао. И зато је припремио Бог и људски ум да може да прими то сјеме, и људско срце да и оно може да схвати и прихвати то Божје сјеме, казао је митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних Митрополит је предводио свечану литију која се кретала од цркве Свете Текле до Божове Главице, тј. до мјеста на којем ће нићи нови храм. У присуству великог броја Даниловграђана и гостију из других крајева Црне Горе, Владика је са свештенством освештао камен темељац. Повељу о његовом полагању прочитао је секретар ЕС и ЕУО Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, а митрополит Амфилохије је у обраћању сабраном вјерном народу казао да је овај дан - дан радости.

-Ево дана који је створио Господ да се радујемо и веселимо у њему. Много је дана радосних било у Бјелопавлићима кроз историју, и радосних и распетих дана, а међу свима њима, осјећам то свим бићем, овај дан је круна свега тога. Ово је завршетак свега онога што се догађало од времена Бијелог Павла до данас на овоме мјесту, али је и почетак онога што ће се свето и богољубно и братољубно догађати у будућим временима, казао је владика Амфилохије.

Додао је да се дуго времена питао због чега почетак градње овога храма годинама иде најспорије у Црној Гори. -И чини ми се да сам данас од Свете Петке чуо, глас њен чуо да није хтјела да се подигне храм у славу Божју и њену част у разједињеним и посвађаним Бјелопавлићима. Ако је саборни храм, онда он треба да сабере све - од малога до великога. Није хтјела Света Петка да се подигне храм у мјесту које је заливено братском крвљу. Братоубилаштво је најопакије зло које може задесити један народ, а поготово хришћански народ, подсјетио је он и додао да су браћа убијала браћу, сваки са својих разлога.

-А основни разлог је братомржња, опака и отровна, без обзира у име којега идеала и идола, у име којега бога брат убија брата. То није по Богу и није Божје. И зато ми каже Света Петка: кад Бјелопавлићи, кад Даниловграђани сазрију да сви, једним срцем и једном душом положе камен темељац и уграде се у овај храм, тек онда ћу и ја доћи међу њих, казао је митрополит Амфилохије.

Свим сабранима на данашњој светковини заблагодарио је предсједник Црквеног одбора г. Бранислав Ивановић. У чину полагања камена темељца учествовао је и потпредсједник Општине Даниловград г. Зоран Бошковић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска