Mитрополит Амфилохије у Аргентини посетио Мадариагу

Mитрополит Амфилохије у Аргентини посетио Мадариагу
Mитрополит Амфилохије у Аргентини посетио Мадариагу
Mитрополит Амфилохије у Аргентини посетио Мадариагу
Mитрополит Амфилохије у Аргентини посетио Мадариагу

Високопреосвећени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, настављајући своју посјету Аргентини и Јужној Америци у својству Епископа - администратора новоосноване Епархије буеносајреске Српске Патријаршије, служио је у недјељу, 6. новембра 2011. године, Свету Архијерејску Литургију у просторијама Југословенског друштва „Његош“ у граду Генерал Хуан Мадариаги у провинцији Буенос Ајрес.

Овај град, који се често краће назива – Мадариага, налази се на око 350 километара јужно од Буенос Ајреса, близу обале Атлантског океана. Град је добио име по знаменитом аргентинском војсковођи из деветнаеестог вијека.

Генерал Мадариага је дом многим исељеницима из Црне Горе - породицама Булајић, Драгојевић, Јанковић, Латковић, Марковић, Милић, Мирковић, Поповић, Радоњић, и других, али и многим Далматинацима. Друштво „Његош“ је основано 1936. године.

Светој Литургији, коју је Високопреосвећени Митрополит служио уз саслужење пароха буеносајреског јереја Бошка Стојановића и ђакона Игора Балабана, као и свечаном ручку који су домаћини у Мадариаги припремили, присуствовали су, поред осталих и градоначелник Мадариаге г. Кристијано Поповић, такође поријеклом из Црне Горе, са супругом, римокатоличке часне сестре са својим штићеницима из тамошњег сиротишта и локални новинари.

Митрополит је вјернима одржао поучну бесједу о потреби причешћивања Светим Тајнама Христовим на Светој Литургији и значају који она има за нас хришћане као продужетак Тајне Вечере Христове.

Високопреосвећени Митрополит је у разговору са градоначелником г.  Поповићем, предсједником Друштва „Његош“ г. Василијем Јанковићем, и осталим активним члановима друштва, покренуо питање - помињано и 2007. године приликом прве посјете Митрополита Амфилохија Аргентини -  подизања православне цркве у Мадариаги. У том циљу покренута је иницијатива за оснивање Одбора за изградњу храма Светог Петра Цетињског. Са господином градоначелником је такође постигнута сагласност да се покрене процедура за именовање једне градске улице по овом знаменитом цетињском чудотворцу и угоднику Божијем.

Након свечане трпезе, на којој је присутне упознао са оснивањем нове Епархије и плановима за изградњу цркве, Митрополит је, заједно са мјештанима, посјетио градско гробље у Мадариаги, гд еје одржао помен за више породица наших исељеника и благословио мјесто на којем Друштво „Његош“ гради велику гробницу за све оне наше људе, Црногорце и Далматинце, иза којих није остала породица, а постоји пријетња да ће, због неодржавања гробова, њихови земни остаци бити похрањени у безимене масовне гробнице. Друштво „Његош“ ће их похранити у једну велику гробницу на којој ће бити уклесана њихова имена. Митрополит Амфилохије је новчаним прилогом, у име Епархије буеносајреске, помогао ово племенито дјело, изразивши наду да ће следећи подухват наших исељеника у Мадариаги бити подизање храма у славу Божију, а у спомен Светог Петра Цетињског.

У понедјељак, 7. новембра 2011. године, Митрополит Амфилохије је, на позив Високопреосвећеног Митрополита Тарасија, Архиепископа Буенос Ајреса Константинопољске Патријаршије, а поводом храмовне славе (по грегоријанском календару којим се служи ова Патријаршија) служио велику празничну вечерњу службу са петохљебницом у цркви Светог Архангела Михаила у Банфилду, градићу удаљеном 14 километара од центра Буенос Ајреса.

Након што је, на крају Вечерње, свештеник Јован Аргирис, старјешина овог храма, представио присутним вјерницима Митрополита Амфилохија, Архијереји су размијенили братска поздравна слова. Митрополит је на грчком језику изговорио пригодну поуку вјерницима поводом сјутрашњег празника, уједно заблагодаривши Митрополиту Тарасију на гостопримству и прилици да служи у овом лијепом храму. Митрополит Тарасије је изразио своје особито поштовање према Српској Православној Цркви и према Митрополиту Амфилохију лично.

У комплексу у којем се ова црква налази смјештене су и просторије Јелинског друштва „Сократ“.

Митрополит је јуче, 8. новембра 2011. године, на празник Светог Великомученика Димитрија – Митровдан, служио Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Саве у Буенос Ајресу.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Mитрополит Амфилохије у Аргентини посетио Мадариагу
Mитрополит Амфилохије у Аргентини посетио Мадариагу
Mитрополит Амфилохије у Аргентини посетио Мадариагу
Mитрополит Амфилохије у Аргентини посетио Мадариагу