Митрополит Астане Александар са студентима Алма-Атске Духовне семинарије

Митрополит Астане и Казахстана г. Александар примио је 24. април 2018. године у свечаној сали Управног и духовно-културног центра студенте Алма-Атске семинарије. Састанку су присуствовали ректор Семинарије Епископ каскеленски г. Генадије, професори и васпитачи ове образовне установе. Митрополит Александар је приказао присутнима књижицу о духовној школи, коју је објавило Издавачко одељење Казахстанске митрополитанске области. Издање говори о историји и данашњем стању Духовне семинарије Јужне престонице - једине високошколске установе ове врсте у Републици Казахстану.

Обраћајући се учесницима састанка, Митрополит је направио мали излет у историју Семинарије и поделио своје мисли о специфичности духовног образовања у мултикултуралном и мултиконфесионалном Казахстану. Обраћајући се студентима, митрополит Александар је рекао: -Ви сте будући пастири и од сваког од вас зависи шта ће наша Црква постати после извесног времена. Свети Јован Златоуст истиче: „Свештеник мора да буде украс Цркве, поуздана подршка за своје, а непремостива препрека за оне са стране“. Да неко постане достојан пастир, није довољно да савлада богословску терминологију или да запамти списак догађаја у историји Цркве.

-„Аудиторијум број један“ у богословским школама назива се храм. Онај који се спрема да прими свештенички чин, треба да савршава молитву Богу, да учествује у светим тајнама исповести и причешће као у саставни део свог постојања. „Богослов је онај који се много моли“, рекли су свети оци. Овде се треба сетитити речи Светог Григорија Богослова који упозорава: „Пре него што учите друге, важно је да претходно научите саме себе; пре него што просветите друге, просветите себе; пре него што што лечите друге, неопходно је да ви будете здрави“, истакао је митрополит Александар.

Извор: patriarchia.ru (с руског Информативна служба СПЦ)