Нови православни храм у Казахстану

На празник Светог првомученика Стефана Митрополит астански и казахстански Александар обавио је чин великог освећења храма посвећеног Светом архангелу Михаилу у Павлодору и у наставку савршио Божанску Литургију у новоосвећеној цркви. Саслуживали су Епископ павладорски и екибастуски Варнава, Епископ уст-каменогорски и семипалатински Амфилохије, архијерејски намесник Павлодорског црквеног округа протојереј Николај Хам, свештенство при храмовима града Павлодора, старешина новог храма јереј Николај Попов, свештенослужитељи који су допутовали из Алма Ате и Уст-Каменогорска.

На Литургији је митрополит Александар прочитао молитву за мир у Украјини.

Међу присутнима на богослужењу су били: начелник Павладорске области Б. Ж.Бакауов, градоначелник Павладора Н. К. Ашимбетов, заменик министра енергетике Р. Казахстана Г. К. Садибеков и други векикодостојници.

Прочитана је Божићна посланица Митрополита астанског и казахстанског Александра. Високопреосвећени је честитао Епископу павладроском Варнаву на свим настојањима око подизања и украшавања ове цркве, који је ово велико дело обавио заједно са свештенством и вернима, а затим се обратио државним властима и њима посебно благодарио на свесрдној помоћи која се односила на подизања ове светиње.

У знак признања многе личности су одликоване орденом „Алгис“ (Благодарност), међу којима и градоначелник Павладора Н. К. Ашимбетов и заменик министра енергетике Казахстана Г. К. Садибеков.

Начелник Павладорске области Б. Ж. Бакауов је топло поздравио митрополита Александра и друге Архијереје, свештенство и верне, и истакао да је подизање храма знак добросуседских односа, братољубља и сарадње у многорелигијском и многонационалном Казахстану, символ народног јединства и оданости казахстанског друштва традиционалним верско-моралним вредностима.

Изградња храма Светог архангела Михаила отпочела је 2013. године. Ово је трећи православни храм у Павладору. Изграђен је уз свесрдну сарадњу и пожртвовање православних верника и верника других традиционалних вероисповести и религија у овој области.

Извор: према Православие.ру Информативна служба СПЦ