Митрополит бечки Михаил (Стаикос) сахрањен у Бечу

Митрополит бечки Михаил (Стаикос) сахрањен у Бечу
Митрополит бечки Михаил (Стаикос) сахрањен у Бечу
Митрополит бечки Михаил (Стаикос) сахрањен у Бечу
Митрополит бечки Михаил (Стаикос) сахрањен у Бечу

Митрополит бечки и аустријски Цариградске Патријаршије и егзарх Угарске Михаил (Стаикос) сахрањен је јуче, 25. oктобра 2011. гoдине, у породичној гробници на централном гробљу у Бечу.

Свету литургију и опијело које су служили Митрополит Родоса Кирило (Когеракис) - новопостављени администратор, са представницима осталих помесних Православних Цркава одржано је у грчком православном храму Свете Тројице у центру аустријске престонице.

Опијелу су присуствовале високе делегације из црквеног и јавног живота предвођене предсједником Аустрије г. Хајнцом Фишером и бечким надбископом кардиналом Кристофом Шенборном. Српску Православну Цркву представљао је Преосвећени Владика јегарски Г. Порфирије.

У предворју храма, гдје су нешто после 12 часова почеле да пристижу прве црквене и државне званице, упркос многобројном вјеном народу који је дошао да узнесе молитву и ода посљедњу почаст, владала je спокојна тишина. Стрпљиво се чекало да почне опијело, достојанствено, баш као што и приличи једној таквој личности, коју су многи дошли да последњи пут цјеливају.

Митрополит Михаил упокојио се 18. октобра у Бечу после краће и тешке болести у својој 64. години живота. Рођен је 22. новембра 1946. у Атини. По завршетку школовања у једној атинској гимназији уписује и завршава богословске студије на Универзитету у Солуну. Заједно са својом породицом пресељава се 1964. у Беч. Годину дана касније ступа на дужност секретара у Грчкој Православној Митрополији Аустријској. У новембру 1977. прима свештени чин, а у јануару 1986. бива хиротонисан. Свети Архијерејски Сабор Цариградске Патријаршије новембра 1991. бира га за Митрополита  аустријског и егзарха Угарског.

По ступању на дужност као први представник православних у Аустрији ангажује се на успостављању међувјерских и међурелигијских веза сталним ширењем различитих активности сарадње и контаката. У периоду од 1995. до 2000. године био је у два мандата предсједавајући Екуменског савјета цркава у Аустрији.

Први наставни план за православну вјеронауку лично је израдио, а потом се ангажовао на њеном увођењу као обавезног наставног предмета за православну дјецу и омладину у школски образовни систем Аустрије. Личним ауторитетом и контактима знатно је допринео унапређењу вјерске наставе. Посебне заслуге блаженопочивши митрополит Михаило има у оснивању Више црквено педагошке школе у Бечу, на којој се данас образује око 35 будућих православних вјероучитеља. Виша црквено педагошка школа данас је већ прерасла не само у највећу педагошку школу у Аустрији, него је по својој интерконфесионалној оријентацији постала и јединствена високо образовна установа у Европи. Блаженопочивши митрополит бечки и аустријски покренуо је и оснивање заједничке религијско-педагошке Комисије православних у Аустрији, која је израдила све нове наставне планове усклађене са религијско-педагошким и дидактичким начелима и извршила стандардизацију савремене вјерске наставе.

Заслужан је за штампање првог уџбеника за православну вјеронауку у Аустрији - „Библија у кратким повјестима“ („Die Bibel in kurzen Erzählungen“). Ово је прва и за сада једина православна илустрована Библија на њемачком говорном подручју, која се може наћи у слободној продаји у многим књижарама широм Европе.

У данима борбе са опаком болешћу успјева да октобра 2010. године, предсједава оснивачком сједницом Православног епископског савјета за Аустрију. У допуњеном Закону о Православним Црквама у Аустрији, на митрополитову инцијативу, овај Савјет је у јулу ове године и законски признат. Измјеном Закона о православнима из 1967. (Orthodoxengesetz)  Српска Црква, са највећим бројем православног живља у Аустрији, по први пут је добила могућност да њена надлежна епархија буде и законски призната са правом јавног гласа, што је до сада било право само појединих црквених општина.

Митрополит Михаило остаће упамћен и по достојанствености и широком образовању и знању. Из њега је зрачио мио и племенит лик великог ауторитета. Они који су са овим великим сином Православне Јеладе сарађивали и са њим се синовски сусретали, који су гледали његов племенити лик и слушали његову благу ријеч, опраштају са Митрополитом Михаилом са молитвом у срцу и благодарношћу Богу што су га међу собом имали.

Вјечан му помен!
Бранислав Ђукарић, Беч
фото: Миодраг Мецановић