Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије у манастиру Бешка на Скадарском језеру

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету службу Божију у манастиру Бешка на Скадарском језеру. Црквено-народни сабор се од обнове монашког живота у манастиру традиционално организује сваке године на празник Благовијести, који је храмовска слава манастира.

„Примањем квасца благе вијести наш народ је постао Божји народ", рекао је Митрополит Амфилохије у архипастирској проповиједи сабраном народу.

„И ето, до данас, гдје год је канула кап те благодати и гдје год се чула та блага вијест - ту је никла светиња. А гдје год је једанпут никла светиња, увијек ће се наћи душе које ће обнављати ту светињу обнављајући се самом светињом и том благом вијешћу о Христу васкрсломе и од Дјеве рођеноме. Тако је и ова древна светиња, која је била запустјела стољећима, поново обновљена. Ево, око ње данас сабор, и сабираће се народ око ње и у будућности, ако Бог да", рекао је Владика Амфилохије благосиљајући присутне.

Након Свете службе у манастирској порти је изведена представа Крушевачког позоришта „Књегиња Јелена Балшић“ по тексту писца Љубише - Бате Ђидића. Представу је снимала новооснована Српска телевизија у Црној Гори која ће ускоро почети да емитује свој програм.

Владика Амфилохије затим је уручио признања – архијерејске похвалнице Крушевачком позоришту, новинарки РТС-а Горани Младеновић и сниматељу Браниславу Костићу.

У име Крушевачког позоришта првакиња овог театра Љиљана Ђоковић уручила је Владици Амфилохију и игуманији манастира Бешка мати Фотини пригодне поклоне.

Владика Амфилохије је иконом Јелене Балшић, коју добијају само добитници истоимене књижевне награде, обдарио Црквену општину Крушевац на чијем челу се налази господин Зоран Николић, члан Одбора за обнову манастира Бешка.

Р.В.