Митрополит Хризостом у Челебићима

Митрополит Хризостом у Челебићима
Митрополит Хризостом у Челебићима
Митрополит Хризостом у Челебићима
Митрополит Хризостом у Челебићима

У Пету недељу по Васкрсењу Господа нашег Исуса Христа - Недељу Самарјанке, 26. маја 2019. године, Његово Високопреосвештенство г. Хризостом, Митрополит дабробосански, посетио је село Челебиће на крајњем југоистоку епархије.

Село Челебићи припада општини Фоча. Због његове историје током Другог светског рата село је постало жртвом осветничке политике комунистичког режима, а што је резултирало дугогодишњим исељавањем становништва. 

Иако некад са статусом општине данас су Челебићи са околним селима остали са врло мало становништва, лошим путевима и пустим школама. Иначе, прва жртве осветничке комунистичке политике био је овдашњи (тетимски) парох свештеномученик Момчило Гргуревић.

У храму Успенија Пресвете Богородице Митрополит је служио свету архијерејску Литургију, уз саслужење протојереја Горана Терзића, пароха руђанског, протојереја Николе Ковача, архијерејског намесника србинског, јереја Душана Андрића и Љубомира Пријовића, као и ђакона  Будимира Гардовића.

После Литургије, Високопреосвећени се упутио ка локалитету Локвице, месту где су усташе (муслимани) 1943. године одвели девет честитих Срба, изболи их бајонетама и ножевима и оставили их да искрваре и тако издахну. На месту на ком су убијени Срби сахрањени подигнут је крст као спомен обележје. Дошавши на локалитет  Локвице, Високопреосвећени је служио помен убијеним, а потом освештао крст - спомен обележје и обратио се окупљенима.

У Челебићкој Ријеци, код старе цркве Светог оца Николаја приређена је заједничка трпеза за све присутне на литургијском сабрању и молитвеном спомен сећању на невине жртве.

Извор: Митрополија дабробосанска