Митрополит Иларион (Алфејев) у дводневној посети Атинској архиепископији

Његово Високопреосвештенство Митрополит волоколамски Г. Иларион (Алфејев), Председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије боравио је у дводневној посети Атинској архиепископији 9. и 10. априла 2011. године.

Његово Високопреосвештенство Митрополит волоколамски Г. Иларион служио је Свету Литургију у цркви Светог Пантелејмона. После Свете Литургије Митрополи Иларион је прочитао писмо Патријарха Кирила Његовом Блаженству Архиепископу атинском и све Јеладе Г. Јерониму. Митрополит Иларион је старешини храма Светог Пантелејмона поклонио икону Богородице Казањске.

Том приликом је представљен превод на грчки језик књиге Митрополита Илариона Тајна вере. Књига је написана 1991. године, а до сада је преведена на енглески, француски, немачки, фински, јапански, српски, пољски, укарјински и македонски језик. После проф. Богословског факултета Атинског универзитета К. Корнаракиса који је представио књигу, о свом блиском односу према грчком народу и култури говорио је - на грчком језику - Митрополит Иларион.

Истог дана, Митрополи Иларион се сусрео са генералним секретаром Међупарвославне скупштине православних г. А. Нерандисом и члановима те организације М. Пандуласом и С. Еминадисом.

Његово Блаженство Архиепископ атински и све Јеладе Г. Јероним и Митрополит Иларион присуствовали су у недељу концерту у великој концертној дворани Дворац музике. Они су заједно присуствовали извођењу дела Старање по Матеју, у интерпретацији Симфонијског оркестра радио и телевизије Грчке и московског Синодалног хора. Дело Старање по Матеју Митрополита и композитора Илариона (Алфејева) јединствено је у традицији руске духовне музике по томе што је засновано на специфичном споју иначе знатно различитих музичких и, уопште, службених пракси западне и источне цркве.

Извор: www.mospat.ru