Митрополит Иларион о храму Светога Саве у Београду

Митрополит Волоколамский Иларион: Храм святителя Саввы в Белграде может стать для христиан своего рода новой Святой СофиейУ интервјуу датом 17. октобар 2020. ТВ каналу „Росија-24“ Високопреосвећени митрополит волоколамски Иларион је говорио о храму Светога Саве у Београду.

Е. Грачева: Владикo, било је планирано да у блиској будућности руски Председник посети Београд, где би био присутан на освећењу цркве Светог Саве, величанствене саборне цркве у Београду. Председник Србије Вучић је за ту грађевину рекао следеће: „Ми сада немамо Аја Софију, то ће бити нова Софија“. Зашто се Председник Русије одлучио да присуствује освећењу овог храма и када је донета ова одлука?

Митрополит Иларион: Заиста, Председник Србије позвао је руског Председника у Србију да учествује у освећењу ове величанствене саборне цркве. Али мора се схватити да се епидемиолошка ситуација од тада много променила, па је сада тешко уопште рећи да ли ће и када доћи до такве посете. Ово ће зависити од Председниковог дневног реда, епидемиолошке ситуације и политичке ситуације. Али, заиста, српска страна би волела да види руског Председника и, наравно, Московског патријарха на освећењу ове саборне цркве.

Ово је највеличанственија православна катедрала на Балкану. Она се гради преко стотину година, уз многе прекиде. У тренутку када се поставило питање о унутрашњем украшавању те саборне цркве, овде су се придружиле Руска Православна Црква и Руска Федерација. Заиста, истинско ремек дело је створено рукама руских мајстора мозаичара, јер, ако посетите ову катедралу и уђете унутра, онда једноставно можете осетити зашто су се изасланици равноапостолног кнеза Владимира, који су посетили Цариград у 10. веку и учествовали у богослужењима у Светој Софији, видевши све благољепије, сву ту лепоту, вратили и рекли кнезу: не знамо да ли смо се налазили на земљи или на Небу.

Заиста, у ситуацији када се Аја Софија по налогу турске власти поново претворила у џамију, за хришћане ће овај храм Светог Саве у Београду бити нека врста нове Свете Софије. Људи ће доћи тамо и видети како би изгледала Света Софија да је остала православна црква.

Извор: Московска Патријарш