Митрополит Иларион примио мађарску државну награду

На пријему у Будимпешти 6. септембра 2019. потпредседник мађарске Владе Жолт Семен уручио је председнику Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, митрополиту Илариону Орден заслуга „за непоколебиво проповедање хришћанских вредности ... за привлачење тим вредностима младих поколења, за црквено-дипломатски рад и сарадњу на међународном представљању хришћанских заједница“.

Ову високу државну награду митрополит Иларион је добио на основу декрета председника Мађарске Јаноша Адера, а на предлог председника Владе Виктора Орбана. На  свечаности је истакнуто да Митрополит достојно представља Руску Православну Цркву на највишим међународним форумима и црквеним сабрањима, да је сарадник патријарха Кирила и стални члан Свештеног Синода, да је ректор Богословског факултета за постдипломске и докторске студије светих равноапостолних Кирила и Методија и познати саговорник у ТВ серији „Црква и свет“, у којој се милионима гледалаца казује о Исусу Христу, о божанском Јеванђељу и о Цркви.

Вреднован је велики број његових богословских монографија, патролошких студија, предавања о савременим темама. Он је професор, почасни доктор богословља и философије многих руских и иностраних универзитета. Даље се вели да је Високопреосвећени свестрано обдарен човек и да све своје таленте посвећује Богу. Као талентован композитор сведочи о Христу и у својој музици. Наводи се да је једно време обављао архипастирску службу у Мађарској, од 2003. до 2009. године.

Митрополит Иларион је рођен у земљи у којој је хришћанство донедавно било прогоњено, и отуда као Епископ саосећа са страдањм хришћана у туђим земљама. Он је један од првих црквених архијереја који је подигао глас у заштиту хришћана и позвао руководиоце држава да учине крај физичком уништавању хришћана.

Високопреосвећног Митрополита је примио и председник мађарске Владе Виктор Орбан

Извор: Московска Патријаршија (с руског Информативна служба Српске Православне Цркве)