Митрополит Иларион служио Литургију пред моштима Светог Николе у Барију

На дан сећања на Светог Николу Чудотворца, Архиепископа мириклијског, 19. децембра 2020. године, Високопреосвећени Митрополит волоколамски Иларион, председавајући Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, началствовао је Божанском Литургијом у базилици Светог Николе у Барију, где се чувају моштима тог светитеља.

Саслуживали су протојереј Вјачеслав Бачин, ректор Патријаршијског метоха Светог Николе Чудотворца у Барију, и архимандрит Августин (Морозов), настојатељ парохије Светог апостола Матеја у Салерму.

Митрополит Иларион је узнео молитву која се чита у време епидемије. После молебна над светитељевим моштима, отац Ђовани Дистанте, настојатељ цркве Светог Николе, поздравио је митрополита Илариона и уручио му посуду која садржи миро моштију Светог Николе Чудотворца.

Изразивши захвалност на срдачној добродошлици, митрополит Иларион је поручио: „Желим да срдачно захвалим оцу Ђованију и браћи доминиканског манастира који су дуги низ векова чували мошти Светог Николе Чудотворца и током протеклих деценија отворили врата ове цркве православним поклоницима из Русије, Украјине, Белорусије, Молдавије и других земаља, који долазе овде да се поклоне светитељу који се поштује на истоку и западу, на северу и југу. Драга браћо, желим вам да што пре престану искушења која су нас задесила.“

Извор: Московска Патријаршија – Одељење за спољне црквене односе