Митрополит Иларион у Мађарској

Са благословом Патријарха московског и све Русије Кирила и на позив заменика премијера Мађарске Жолта Шемена, председник Оделења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, Митрополит волоколамски Иларион стигао је у радну посету Мађарској. Руски Митрополит се састао са шефом канцеларије Ж. Шемена Золтаном Чалокезијем; представником Министарства иностраних послова Мађарске Мартом Линке и аташеом за културу Руске амбасаде у Будимпешти В. Платоновим.

Истога  дана Митрополит Иларион састао се са гпредседником општине) 5. дистрикта Будимпеште Анталом Роганом, шефом парламентарне странске Фидес - Мађарска грађанска унија, и разговарао о многим питањима.

Антал Роган је изразио спремност да пружи финансијску помоћ за завршетак радова на обнови Успенског саборног храма Будимпештанско-мађарске епархије Руске Православне Цркве, која се налази у 5. округу мађарске престонице.

Председник Оделења за спољне послове Митрополит Иларион служио је 15. децембра 2013. г. у Саборном храму Успења Пресвете Богородице.

Током посете , која ће трајати до 16. децембра , Митрополит волоколамски би требало да се састане са мађарским премијером  Виктором Орбаном , замеником премијера Жолтом Шеменом , председником Парламента Ласлом Кевером  инадбискупом Естергома и Будимпеште , кардиналом Петером Ердеом.

Извор: Московска Патријаршија