Митрополит Иларион у посети Барију

Митрополит Иларион у посети Барију
Митрополит Иларион у посети Барију
Митрополит Иларион у посети Барију
Митрополит Иларион у посети Барију

Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије (ОСЦО), посетио је Бари (Италија) од 18. до 19. децембра 2017. године по благослову Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила.

Митрополит Иларион састао се 18. децембра 2017. са монсињором Франченском Какучијем, архиепископом Барија и Битонта, у његовој резиденцији. Митрополит Иларион је изразио задовољство поводом своје посете Барију на крају године која је обележена догађајем без преседана: честица моштију Светог Николаја, архиепископа мираклијског у Ликији, донета је у Москву и Петроград, што представља историјски догађај и захвалио је архиепископу Какучију на личној помоћи, као и на гостопримству које се увек указује руским православним поклоницима. Архиепископ Какучи је захвалио Митрополиту на његовој посети и братском разговору током којег се гворило о сарадњи Московске Патријаршије и Дијецезе Барија.

Истог дана увече митрополит Иларион је добио почасни докторат на Богословском факултету Апулије. Свечаношћу је председавао архиепископ Какучи, а одржана је у Институту „Свети Никола“ за патристичке и екуменске студије.

На празник Светог Николе, 19. децембра, Митрополит волоколамски је началствовао Божанском Литургијом у горњој цркви Базилике где се мошти овог великог светитеља чувају 930 година. Саслуживали су: митрополит јекатеринбуршки и верхњајатурски Кирил, митрополит полтавско-миргородски Филип, епископ орско-гајски Иринеј, епископ бузулушко-сорочински Алексије и епископ каменско-алапајевски Методије. На Литургији су се молили многи свештеници и поклоници из Русије, Украјине и других земаља каконске територије Руске Православне Цркве.

Служби су присуствовали надбискуп Какучи, отац Ђовани Дистанте, опат Доминиканске заједнице Св. Николе, и отац Хјасинте Дестивел из Папског савета за неговање хришћанског јединства.

Извор: Московска Патријаршија (са енглеског Инфо служба СПЦ)