Митрополит Иларион у посети Сједињеним Америчким Државама

Последњег дана августа 2010. године, Митрополит волоколамски Г. Иларион завршио је званичну радну посету Сједињеним Америчким Државама. Високопреосвећени је боравио у Америци са благословом Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Г. Кирила, а на позив Митрополита целе Америке и Канаде Г. Јоне. На крају посете, Митрополит Иларион се сусрео са Ен Глин-Мекоул, чланом комитета Светског савеза Цркава за сарадњу. У конструктивном разговору истакнути су проблеми православних у управљачким телима ове институције. Непосредно пре одласка из САД, Митрополит се сусрео и са Митрополитом Јоном који му је пожелео срећан пут и захвалио му се на посети.

Приликом посете Сједињеним Америчким Државама Митрополит Иларион се сусрео са Архиепископом америчким Димитријем. Током разговора двојица Архијереја су истакли да је неопходно да се развијају односи између јерараха различитих православних јурисдикција у Северној Америци. Архиепископ Димитрије је говорио о функционисању Сабора епископа Северне Америке, који је установљен у мају 2010. године. Архиепископ Димитрије се, на крају разговра, присетио пријатних сусрета са блаженопочившим Патријархом Алексијем, са садашњим Патријархом Кирилому Русији. Митрополит Иларион је Архиепископа упознао са садашњим црквеним животом у Руској федерацији, али и у осталим земљама које су под јурисдикцијом Московске патријаршије.

Дана 30. августа Митрополит Иларион се сусрео са Митрополитом источно-америчким и њујоршким Г. Иларионом, председавајућим Светог Синода Руске Православне Заграничне Цркве. У току топлог разговора било је речи о сарадњи између Цркве у Русији и Цркве у Дијаспори и о међуправославној сарадњи на америчком континенту. Увече, Митрополит Иларион је, заједно са Митрополитом Јоном, посетио цркву Светог Серафима Саровског у Њујорку.

Истог дана Митрополит Иларион је посетио канцеларију Православне Цркве у Америци, у Сајосету надомак Њујорка. У капели при канцеларији, Митрополит Јона се захвалио уваженом госту што је дошао да посети САД и канцеларију, уз благодарење Богу. После многолетствија, Митрополит Иларион се сусрео са Епископом филаделфијским Тихоном, Епископом њујоршким Михаилом, протојерејем Леонидом Кишковским, директором одељења за иностране и међусрквене односе, протојерејем Џоном Бером, деканом Академије Светог Владимира заједно са протојерејима Чедом Хетфилдом и Александром Рентелом. У плодоносном разговору разматрана су питања развоја Православља на америчком тлу, а Митрополит Иларион је присутне упознао са његовим учествовањем у Припремној Комисији за Свети и Велики Сабор Православне Цркве и у бројним међуправославним сусретима. Том приликом Митрополит Јона је даривао Митрополита Илариона иконом Светог Германа Аљаског.

Извор: www.mospat.ru