Митрополит Јован у посети Патријарху московском Алексеју Другом

Митрополит Јован С благословом и препоруком Његове Светости Патријарха Српског Павла и Његове Светости Патријарха Московског и све Русије Алексeја Другог у Москви је боравила делегација Српске Православне Цркве на челу с Његовим Високопреосвештенством Митрополитом загребачко-љубљанским и целе Италије Г. Јованом.

У делегацији су били Епископ моравички Г. Антоније, представник Подворја Српске Православне Цркве при Московској Патријаршији; архијерејски намесник загребачки Миленко Поповић; Борис Вукобрат, председник Фондације за мир и питање криза, и Симо Рајић, правни саветник Епархије Загребачко-љубљанске.

Суштински део посете остварен је пријемом код Његове Светости Патријарха Московског и све Русије Г. Алексејa Другог, којом приликом је дошло до изражаја међусобно уважавање и пријатељство руског и српског народа и њихових Цркава.

Митрополит Јоавн Митрополит Јован захвалио је Његовој Светости Патријарху Алексeју Другом на Његовој помоћи и разумевању у судбоносним данима криза кроз које је пролазио и пролази српски народ у новијој историји. Посебно су се сетили Свете Литургије испред Храма Светог Саве у Београду служене у време бобмбардовања Србије.

Патријарх Алексej Други је показао посебан интерес за проблеме Косова и Метохије, «Свете земље српског народа», и нагласио несебичну помоћ Руске Федерације, Руске Православне Цркве и руског народа. Разговорало се о данашњем положају Срба и њихове цркве у Републици Хрватској.

Митрополит Јован је овом приликом упознао Његову Светост с напорима које чини Епархија загребачко-љубљанска у обнови храмова и истакао примере где су ангажовани руски уметници - живопис цркве Светог Преображења Господњег у Загребу и капеле Светог Тихона Задонског у манастиру Лепавина.

Обе стране су исказале своју велику одговорност и жељу да Њихове цркве буду у служби мира у свету на добробит својих народа и цркава. У том контексту апострофиран је говор Његове Светости у Стразбуру.

Митрополит Јован је информисао свога домаћина о другим активностима наше Епархије посебно у области просвете, културе, чувања баштине, сарадње с другим религијама и конфесијама у Републици Хрватској.

У историји је сарадња наших Цркава проткана деловањем руских духовника у нашим храмовима као и школовањем наших свештеника у руским духовним академијама, што указује на једно трајно међусобно прожимање култура двају народа и Цркава.

Храмови Српске православне цркве су како данас тако и прије богато даривани руским сакралним драгоцјеностима.

У току разговора Његова Светост Патријарх Алексеј је посебно истакао углед и значај Митрополита Јована у Српској Православној Цркви и напоре које чини за обнову духовног живота међу православним верницима у Републици Хрватској.

Митрополит Јован је честитао Његовој Светости Патријарху Алексеју на напорима које је чинио за сједињење Руске Заграничне Цркве са матичном Црквом. Код свих православних Срба то је донело велику радост.

Митрополит Јован је замолио Његову Светост да као и приликом освећења фресака Храма Преображења Господњег благослови освећење капеле Светог Тихона Задонског, што је са задовољством прихваћено.

Након размене дарова и одликовања, Његова Светост Алексеј Други је на крају пријема посебно исказао бригу за здравље Патријарха Павла упутивши своје молитве за његово оздрављење.

У разговору са председником Одељења за вањске црквене послове Руске православне цркве Митрополитом Смоленским и каљинградским Г. Кирилом размењена су искуства о односима унутар православља у целини и појединих Цркава.

Указано је на неканонско деловање појединаца, који својим антиканонским деловањем у појединим случајевима нарушавају наше неопходно јединство. Као пример истакнуто је деловање Румунске православне цркве , тзв. Македонске и Црногорске православне цркве.

Договорено је да се ради на неким додирним програмима од интереса за обе цркве на пољу културе и просвете.

Током посете делегација је примљена код заменика председника руског парламента г. Купцова и преседника Међународног фонда јединства православних народа господина Валерија Алексија, господина Орлова, директора одељења за непрофитне организације и верска питања у руском Министарству вањских послова, код градоначелника Москве, господина Лужкова.

У свим разговорима код световних власти доминирала су питања везана уз статус Косова и Метохије, положаја Срба у Хрватској, поврат национализоване имовине, верске слободе, мањинска права, међурелигијски и међуконфесионални односи, питање веронауке у школама, и друго.

Изражена је забринутост над покушајима прављења преседана у међународним односима код решавања питања статуса Косова и Метохије, не схваћајући да би се непринципијелним решењем отворила многа жаришта, истог или сличног карактера у свету.

На споразумном решавању тог проблема постигнуто је јединство погледа и ставова световних и духовних власти.

У току посете делегација је била примљена у амбасадама Хрватске и Србије.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска