Митрополит Леонтије Радуловић 1835+1888.

У Мостару је извршена есхумација првог српског митрополита послије грчких владика на катедри Захумско - Херцеговачке Епархије Митрополита Леонтија Радуловића (1835-1888) из гробнице која је уништена приликом рушења Саборног храма. Митрополитови земни остаци биће похрањени у Старој Цркви Рођења Пресвете Богородице до обнове Саборног Храма.

Владикa Григоријe : Пред моштима Владике Леонтија (пдф)

ЛЕОНТИЈЕ (Радуловић), Митрополит Херцеговачко-Захумски
1835+1888.

Рођен је у селу Туље у Попову Пољу у српској породици Радуловић 1835. и крштен са именом Лука. Школу је учио код свог ујака Јоаникија (Памучине) у Мостару 1844-9, а потом у манастиру Дужима. Започео је богословију у Београду, али је морао због болести напустити; замонашио се 1856. са именом Леонтије и исте године рукоположен за ђакона и јеромонаха. У току устанка Срба у Херцеговини под Луком Вукаловићем био му је писар, а ка је Лука дошао у сукоб са Цетињским двором, Леонтије је тада отишао у Дубровник, а затим у Задру допуњује своје школовање.

После смиривања Херцеговачког устанка постао је парох у Мостару, али је убрзо ухапшен од турских власти и послан у заточеништво у Африку. Када се вратио из заточеништва 1876. пребегао је у Дубровник и остао тамо три године. У Мостар се вратио 1879. и постао архимандрит и секретар Митрополита Игњатија, али је 1882.г. поново ухапшен, овога пута од аустријских власти.

За Митрополита Херцеговачко-Захумског изабран је и посвећен 1. маја 1888.г. Како му је "цео живот био пун борбе, немира и напора, који су му, врло рано, скршили здравље, које после никада није могао опоравити" (Ђ.Слепчевић, Хумско-херцеговачка епархија... стр.41), умро је већ 12. октобра 1888. и сахрањен у Саборној цркви у Мостару. На гробу му је написано:

НАТПИС СА ПОРУШЕНОГ СПОМЕНИКА МИТРОПОЛИТА ЛЕОНТИЈА

„Стопама мученика за вјеру и слободу
Ступаше храбром душом прегорев земна блага
Спасење и блаженство искаше Српском роду
Голготу за се прими, она му бјеше драга.
Патничком праху спомен, а вјечност својој души
Сљедбеник Спаса стече и ово хладно стијење
Строшиће љуто вријеме, ал' Српство док устраје
Његово име свијетло славиће Васкрсење
БЛАГОДАРНА ХЕРЦЕГОВИНА"

Чланак у "Херцеговачким новинама" о Митрополиту Леонтију Радуловићу

Извор: Епархија захумско-хецргеовачка