Митрополит Марко берлински одликован Орденом Светог Инокентија Московског

Met. Mark (left) with Met. Hilarion of ROCOR (right). Photo: orthodox-europe.orgЊегово Високопреосвештенство Митрополит Марко (Арндт), тада архимандрит Руске Заграничне Цркве хиротонисан је 30. новембра 1980. године за архијереја и постављен за епископа минхенског и Јужне Немачке.

Овог 30. новембра обележено је 40 година његовог епископског служења, на чему му је честитао Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил и одликовао га Орденом Светог Инокентија Московског и Коломенског I степена.

Орден су установили Његова Светост патријарх Алексеј II и Свети Синод Руске Цркве 1996. године у част 200-годишњице рођења светог Инокентија Московског. Први степен додељује се предстојатељима, архијерејима Православне Цркве за њихово мисионарско и просветно служење.

Децембра прошле године, Владика Марко уздигнут је у достојанство митрополита поводом његове деценије епископске службе. Претходно је 1990. уздигнут у достојанство архиепископа.

***

Митрополит Марко је рођен у тада Источној Немачкој 1941. године, а на запад се преселио 1954. године, настанивши се у Франкфурту на Мајни. Студирао је словенске језике и докторирао на тему Древна руска књижевност, ступивши у Православну Цркву 1964. године, а касније уписавши Богословски факултет Универзитета у Београду. Овде је упознао  угледног српског православног богослова светог Јустина Поповића и одлучио је да води монашки живот

Замонашио га је епископ штутгартски Павле 1975. године и рукопложен за јеромонаха 1976. Четири године касније, отац Марк је хиротонисан за викарног епископа минхенског и Јужне Њемачке у новембру 1980. године, а владикину резиденцију је преселио у манастир Светог Јова Почајевског, где је оживео манастир по светогорским линијама. Од 1982. он је епископ берлинско-немачки, а 1990. је уздигнут у звање архиепископа.

Од 1986. до 2017. године Његово Високопреосвештенство је служио као архијереј  Епархије Велике Британије и Ирске. Садашња епархијска саборна црква Рођења Пресвете Богородице и светих царских мученика у Чисвику, у Лондону, изграђена је на предлог Владика Марка и под његовим пажљивим руковођењем.

Митрополит Марко је међу најстаријим архијерејима Руске Православне Цркве по дужини архијерејског служења и велики је ауторитет за догматска, канонска  и литургијска питања.

Извор: Руска Загранична Црква (са енглеског Информативна служба СПЦ)