Митрополит мински и слутски Филарет, Егзарх за Белорусију, повлачи се с положаја

Свети Синод Руске Православне Цркве је одржао 25. децембра 2013. г. своју последњу седницу ове године у Синодалној сали Патријаршијске и синодалне резиденције у Светоданиловском манастиру у Москви.

Свети Синод је, између осталог, разматрао молбу за одлазак у мировину коју је уручио Његово Високопреосвештенство Митрополит Минска и Слутска, Патријархов егзарх за Белорусију, с обзиром да је напунио 75 година живота.

Свети Синод је одлучио:

1.       Да молбу усвоји.

2.      Да срдачно захвали Његовом Високопреосвештенству Митрополиту Филарету на његовој 35-годишњој архијерејској служби у Белорусији која је обележена  изванредним црквеним достигнућима с обзиром на то да је основао 10 епархија, повећао број парохија вишеструко, основао нове манастире и богословије, успоставио добар и конструктиван дијалог са државним структурама и јавним организацијама, одржавао одговарајући ниво међурелигијских односа и учествовао у спољним пословима Московске Патријаршије.

3.      Имајући у виду све горенаведено, Његово Високопреосвештенство Митрополит Филарет се именује почасним Патријарховим егзархом за Белорусију, задржавајући  право да учествује у раду Светог Синода и да има почасно место током богослужења и  званичних церемонија.

4.      Да захвали белоруском председнику Александру Лукашенку на спремности да обезбеди Његовом Високопреосвештенству Митрополиту Филарету смештај и одговарајући ниво кућне и медицинске неге.

Свети Синод је такође донео одлуку да:

1.       Митрополит рјазански и михаиловски Павле буде постављен за Митрополита Минска и Слутска.

2.      Митрополит Пензе и Нижњег Ломова Венијамин буде Митрополит рјазански и михаиловски.

3.      Епископ кузнетски и николски Серафим буде Епископ Пензе и Нижњег Ломова и да му се повери привремено управљање Кузнетском епархијом.

Извор: Московска Патријаршија