Митрополит Никита - нови архиепископ тијатирско-великобритански

Свети и Свештени Синод Васељенске Патријаршије једногласно је изабрао митрополита дарданелског Никиту за новог Архиепископа Тијатире и Велике Британије, уместо Архиепископа Григорија, који је од среде 12. јуна 2019. у мировини.

Митрополит Никита је директор Православног института „Патријарх Атинагора“ у Берклију у Калифорнији.

Митрополит Никита (Лулиас) рођен је у Тампи,  у Флориди, у САД 1955. године. Студирао је на Универзитету у Флориди, где је дипломирао из богословља 1976.г. Затим је похађао Богословску Академију Часног Крста у Бостону, и овде је дипломирао 1980, а затим завршио постдипломске студије на  Богословском факултету у Солуну 1982. године.

Године 1985. рукоположен је за јерођакона од стране архиепископа Јакова у Америци, а исте године постао је јеромонах. 2. децембра 1996. г. једногласно је изабран за Митрополита Хонг Конга и хиротонисан је 14. децембра у Патријаршијској цркви Светог Георгија.

Његово устоличење је било у катедрали св. Луке у Хонг Конгу 12. јануара 1997. г. и тиме је он постао је први редовни архијереј новоосноване Митрополије за Хонг Конг, а затим је изабран за дарданелског архијереја, 2007. године.

Његово устоличење биће крајем јула јула у катедрали Св. Софије у Лондону.

Слика: National Herald / Pr. Michael State

Извор: базилика.ро (са енглеског Инфо служба СПЦ)