Митрополит Николај говорио о улози СПЦ и верских вођа у БиХ у помирењу након рата

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај обратио се учесницима 15. конференције Међународног фонда јединства православних народа која је одржана од 11. до 14. фебруара у Витлејему и говорио о ангажовању Српске православне цркве у помирењу након посљедњег рата у БиХ и значају формирања Међурелигијског вијећа у БиХ.

Митрополит Николај је рекао да се одмах након окончања рата у БиХ 1996. године, у име Његове светости патријарха српског Павла, укљиучио у процес настанка Међурелигијског вијећа које окупља традиционалне цркве и вјерске заједнице у БиХ - СПЦ, Исламску заједницу, Римокатоличку цркву и Јеврејску заједницу.

Господин Николај је истакао да су вјерске вође у БиХ својим заједничким дјеловањем у послијератном времену биле примјер политичарима, јер су се умјесто пасивне толеранције одлучили за активан дијалог.

„Путовали смо на многа мјеста да свједочимо свој рад на пољу помирења и спречавања даљих сукоба. О свом раду свједочили смо у Вашингтону, Бриселу, Токију, Аману..." - рекао је митрополит Николај учесницима конференције чија је тема била „Улога традиционалних религија у налажењу мирних рјешења и одговора на изазове глобалних и регионалних криза и сукоба".

Високопреосвећени је нагласио да су вјерске вође у минулим годинама у БиХ урадиле много за развој грађанског друштва које је у БиХ у повоју, јер је она земља посткомунизма.

„Цркве и вјерске заједнице нису могле да спријече рат, мада смо у свакој прилици апеловали за мир. Сада се конкретно кроз међурелигијски дијалог ангажујемо да се кризе и сукоби предуприједе, а грађанско друштво пријеко потребно земљама посткомунизма унаприједи" - рекао је митрополит Николај.

Његово високопреосвештенство је навео да су у међурелигијски дијалог укључени млади теолози, омладина уопште, жене вјернице и вјерски службеници, те заједнички реализовани бројни пројекти попут Глосара религијских појмова, Закона о слободи вјере, вјеронауке за слијепа лица, семинара за младе теологе, књига о обичајима свих конфесија у БиХ, часописа Религијски погледи, помоћи повратницима и сиромашнима итд.

„Глосар религијских појмова свих религија у БиХ првенствено служи за едукацију новинара који нису имали прилику да сазнају више о религији и њеним појмовима. Закон о слободи вјере је наш допринос грађанском друштву БиХ. Правници из свих традиционалних цркава и вјерских заједница су се састали и радили на нацрту Закона који је усвојен и који је био међу првима на Балкану" - рекао је митрополит Николај.

Његово високопреосвештенство је на крају своје бесједе поручио да међурелигијски дијалог није лаган, али да су у њему одлучност и истрајност најбитнији.

„Често сте у ситуацији када бисте најрађе одустали, али вас вјера у то што радите подстиче да истрајете што ипак донесе резултате" - закључио је господин Николај.

Митрополит Николај учествовао је на овој конференцији на позив Његове светости патријарха јерусалимског и све Палестине господина Теофила III и предсједника Палестинске националне аутономије господина Махмуда Абаса.

Конференције је одржана с циљем развијања Програма за јачање сарадње парламентарних, друштвених и вјерских представника земаља православне духовне традиције, у оквиру подршке Међупарламентарној скупштини православља.

Конференција Међународног фонда јединства православних народа прошле је године одржана у Бањалуци од 26. до 29. фебруара.

Извор: Митрополија дабробосанска