Митрополит Николај на Велику Госпојину служио у Травнику

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у суботу, 28. августа, на велики православни празник Успења Пресвете Богородице, у истоименом храму у Травнику служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење три свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Након литургије је обављена литија око храма и славски обред.

Слави храма ове је године кумовао Марко Ћато из Витеза.

Бесједећи о овом великом празнику Цркве Христове, владика Николај је нагласио да је од цијелог људског рода управо Пресвета Богородица удостојена највеће благодати да се кроз њу на овом свијету јави Господ Исус Христос - друго лице Свете Тројице.

Високопреосвећени Николај је рекао да је Пресвета Богородица, осим што је родила Сина Божијег, била и свједок догађаја и чуда описаних у светом Јеванђељу - Христовог васкрсења, вазнесења, као и силаска Духа светога на апостоле - рођендана новозавјетне Цркве.

„Она је, као и апостоли, путовала и проповједала Јеванђеље, па је, према предању, стигла и на Свету Гору Атос чија је она и до данас заштитница" - подсјетио је господин Николај.

Митрополит Николај је нагласио да због свега овога „промисао Божија није била да ону која је у утроби носила Створитеља свега дотакне трулежност, него је и њено упокојено тијело узнесено на небеса заједно са бесмртном душом, гдје данас пребива са свим светитељима Божијим".

„Ми православни имамо много храмова посвећених Пресветој Богородици, нашој небеској заступници, међу којима је и ова стара светиња у Травнику. У њима своје молитве узносимо Мајци Божијој која увијек притекне у помоћ и моли се за нас у свим приликама и невољама пред Сином Божијим којег је донијела у овај свијет" - истакао је владика Николај.

Храм Успења Пресвете Богородице у Травнику саграђен је 1852. године, а обнављан 1892., 1924. и 1977. године. Иконостас је урађен у дуборезу на коме су иконе сликара Романа Петровића.

Извор: Митрополија дабробосанска