Митрополит Николај освештао цркву Светог Илије у Кијеву

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај је у недељу, 3. августа 2008. године, освештао новоизграђени храм Светог пророка Илије у Кијеву, општина Трново.

Након чина освећења, Митрополит Николај је служио Свету Архијерејску Литургију, уз саслужење свештенства Митрополије дабробосанске, а потом освештао славско жито и преломио славски колач.

Градња храма Светог пророка Илије у Кијеву почела је 2004. године и коштала је 100.000 КМ. Храм је изграђен захваљујући помоћи Секретаријата за вјере Републике Српске, Града Источно Сарајево, општина Трново и Источна Илиџа, као и донацијама приватних предузећа и прилозима верника Прохије војковићке. Кумови храма су браћа Миро и Никола Лаловић из Кијева.

Митрополит Николај честитао је верницима Парохије војковичке изградњу храма и крсну славу и подјелио признања заслужним за изградњу цркве.

Сребрену плакету светог Петра Дабробосанског добио је начелник општине Трново Чедо Мандић, а грамате зхвалности Чедо Вукајловић, Раде Крсмановић и Милорад Штака, сви из Кијева.

Приватна предузећа и појединици добили су захвалнице Црквене општине Војковићи.

Велику улогу у изградњи храма Светог пророка Илије у Кијеву имали су Грађевински одбор, на челу са Чедом Вукајловићем, као и парох војковићки Чедо Ђуреиновић.

Извор: Митрополија дабробосанска