Митрополит Николај освештао храм Светог Илије у Равном од Купреса

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански господин Николај је у недјељу, 2. августа, на велики превославни празник Илиндан, освештао обновљени храм Светог пророка Илије у мјесту Равно, код Купреса, и служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење три свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Након литургије је обављен славски обред и литија око храма.

Кум храма је Нико Бојанић, родом из Равног, а сада настањен у Београду, који је и највећи приложник за изградњу цркве.

Он је међу осталим прилозима, за храм даровао и иконостас са иконама у вријдености од око 10.000 КМ.

Митрополит Николај је Нику Бојанића одликовао граматом захвалности, као и његовог брата Светозара Бојанића, који сада живи у Њемачкој, и Рада Ћурковића из Купреса.

Владика Николај је у бесједи окупљеним вјерницима и гостима рекао да су у протеклом „несретном рату", кад је ријеч о молитвеним мјестима, гирјешили сви - и Хрвати, који су овај храм порушили до темеља, али и Срби и муслимани.

„Ми нисмо узрасли у мјеру раста величине Христове, па смо нападали домове молитве који су домови Божији" - истакао је господин Николај. Високопреосвећени је нагласио да још има много православних Срба са ових простора који се нису вратили својим домовима „нити се приближили гробљима својих предака". Митрополит Николај је захвалио свима који су помогли да овај храм буде обновљен, а посебно локалном свештенику Томиславу Чубриловићу, који је и најзаслужнији за обнову цркве.

Извор: Митрополија дабробосанска