Митрополит Николај примио британског амбасадора Тејтама

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај је у сриједу, 30. децембра, у својој резиденцији у згради Митрополије дабробосанске у Сарајеву примио Његову екселенцију амбасадора Уједињеног краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске господина Мајкла Тејтама.

Митрополит Николај упознао је амбасадора Тејтама о историјату и значају православних храмова и манастира на подручју Митрополије дабробосанске, посебно истакавши манастир Добрун, Стару православну цркву на Башчаршији и Саборни храма Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву.

Владика Николај обавијестио је уваженог госта да је у току обнова Саборног храма, једног од најљепших вјерских објеката не само у БиХ него и на Балкану, истакавши да велики проблем представља обезбјеђивање средстава за радове.

Високопреосвећени је посебно указао да је средства тешко обезбиједити и због тога што у Сарајеву и на подручју Митрополије дабробосанске нема више онолико православних вјерника колико их је било прије рата, чијим су прилозима грађени и обнављани храмови, и навео да је у протеклом рату и након њега Сарајево напустило око 150 хиљада православних вјерника, а простор Митрополије дабробосанске око 280 хиљада.

Амбасдадор Тејтам је рекао да се и лично, долазећи неколико пута, увјерио у љепоту архитектуре Саборног храма, изразивши наду да ће радови на његовој обнови, ипак, бити успјешно окончани.

Митрополит Николај и амбасадор Тејтам заједнички су указали на значај међурелигијског дијалога, суживота и међусобног поштовања и уважавања у мултирелигијском друштву какво је у БиХ.

Амбасадор Тејтам честитао је владики Николају предстојећи Божић и остале наступајуће православне празнике.

Захваливши амбасадору Тејтаму на посјети и искреним жељама, митрополит Николај му је упутио позив за традиционални Божићни пријем, што је он са захвалношћу прихватио.

Извор: Митрополија дабробосанска