Митрополит Николај примио словеначког амбасадора у БиХ Андреја Граселија

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај примио је у петак, 14. августа, у својој резиденцији у сједишту Митрополије у Сарајеву новоименованог амбасадора Словеније у БиХ Његову екселенцију господина Андреја Граселија.

Митрополит Николај упознао је госта са проблемима са којима се суочава Митрополија дабробосанска, посебно у Сарајеву.

Указавши на чињеницу да је простор Митрополије у посљедњем рату у БиХ и након њега напустило око 280.000 православних вјерника, Високопреосвећени је нагласио да се Српска православна црква /СПЦ/ сада суочава са додатним проблемима, као што су покушаји отуђивања њене имовине, попут зграде Сарајевске богословије или најновијег случаја узурпирања земљишта Старе цркве на Башчаршији, па до све чешћих директних атака на храмове, попут напада на цркве Преображења Господњег у Новом Сарајеву и светог Николаја у Рељеву.

Владика Николај изразио је наду да оваквих инцидената неће бити у будућности, као и да ће свеукупна ситуација у БиХ бити боља, за шта су, како је рекао, потребна заједничк рјешења свих.

Он је као примјер добре сарадње навео рад Међурелигијског вијећа у БиХ.

Господин Грасели подржао је овакав став Митрополита Николаја и додао да примјер међусобног живљења и помоћи за све народе у БиХ треба да буде како су Срби прихватили Словенце током Другог свјетског рата као и толеранција међу народима у Европској Унији.

Према његовим ријечима, различитости међу религијама треба да уједињују, а не раздвајају људе.

Он је нагласио да се Словенија залаже да не само БиХ, него и цијели регион буде дио евроатланских интеграција.

„Без тога нема просперитетне будућности," поручио је господин Грасели.

Амбасадор Грасели је навео да су Словенија и БиХ сличне земље по природним богатствима и да постоје добре могућности за инвестирање у БиХ.

Указавши на веома добар однос СПЦ и словеначких власти Митрополит Николај је госту пожелио много успјеха на амбасадорској дужности у БиХ.

Извор: Митрополија дабробосанска