Митрополит Николај служио у манастиру Светог Саве код Вишеграда

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај је у четвртак, 26. фебруара, на праволславни празник Светог Симеона Мироточивог у манастиру Светог Саве на Горњој Лијесци код Вишеграда служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење четири свештеника и три ђакона.

Митрополит Николај је у чин јерођакона рукоположио монаха Стефана.

Његово високопреосвештенство бесједио је о животу светог Симеона Мироточивог - творца српске државности, истакавши да би данашњи српски политичари требало да се угледају на овог светитеља и његов богоугодни живот, те истинску бригу коју је показивао према своме народу и држави.

Митрополит Николај је у сриједу увече, 24. фебруара, у манастиру Светог Саве, у присуству великог броја вјерника, свештеника и монаха Дабробосанске и других епархија, обавио свети чин монашења искушеника Стевана Милошевића, који је добио монашко име Стефан.

Игуман манастира Светог Саве јеромонах Симеон Перенчевић примио је од митрополита Николаја други монашки степен - малу схиму.

Честитајући ово прво монашење у новооснованом манастиру Светог Саве на Горњој Лијесци, митрополит Николај је подсјетио да се он замонашио прије 61 годину.

„И када бих се поново родио опет бих био оно што сам и сада, трудећи се још можда и више да узрастем у мјеру раста Христовога. И то је оно што ми монаси увијек желимо - да се придружимо светима и да заједно с њима прослављамо Бога", рекао је господин Николај.

Манастир Светог Саве на Горњој Лијесци код Вишеграда основан је прије годину дана, као трећи манастир на подручју вишеградске општине, након манастира Добруна и женског манастира Вардишта.

Извор: Митрополија дабробосанска