Митрополит Николај служио у Новом Горажду

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у недјељу по Богојављењу, 24. јануара, у храму Светог великомученика Георгија у Копачима, општина Ново Горажде, служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење четири свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

На литургији је по први пут на подручју Митрополије дабробосанске одржана и молитва Господу за здравље новог патријарха српског господина Иринеја и да управља Српском православном црквом /СПЦ/ на добробит свих њених вјерника.

Митрополит Николај пожелио је у пригодној бесједи да Господ подари патријарху Иринеју дуг живот и плодан рад у СПЦ.

Говорећи о самом чину избора бившег епископа нишког Иринеја за садашњег патријарха српског, владика Николај је указао да је патријарх Иринеј и том приликом показао своју скромност затраживши од Светог архијерејског сабора СПЦ да га ослободи дужности патријарха, а пошто то Сабор није учинио, онда је дужност прихватио уз напомену да ће је обављати уз помоћ све браће архијереја.

Митрополит Николај, који је заједно са патријархом Иринејем похађао Богословију у Призрену и Богословски факултет у Београду, истакао је да је патријарх Иринеј био један од запаженијих ученика и студената.

Говорећи о храму Светог великомученика Георгија у Копачима, високопреосвећени је нагласио да је он изграђен прије длоаска ислама у БиХ.

Извор: Митрополија дабробосанска