Митрополит Николај свечано отворио изложбу икона са Високе школе - Академије СПЦ за уметности и консервацију

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај је у суботу увече, 7. новембра, у сали Парохијског дома храма Светог Пантелејмона на Вучијој Луци, општина Источни Стари Град, отворио изложбу радова студената Високе школе - Академије Српске православне цркве /СПЦ/ за уметност и консервацију из Београда.

Митрополит Николај је у пригодној бесједи истакао да су „иконе велико богатство које има наш народ у данашњим судбоносним искушењима".

Господин Николај је нагласио да нам иконе поручују да се служењем светима, ми њима молимо да нас подрже у вјери у Бога, која се увијек показује у добрим дјелима, да вјером живимо и освештамо њоме и душу и тијело, да се спремимо за духовни свијет.

„Ове изложене иконе разних светих оснажују нас, када знамо да и у овом времену има младих умјетника, који разним слагањем боја израђују ликове светих и тиме веома увјерљиво свједоче о вјери у Бога. Они су црту по црту потезали и своје духовне јунаке увеличавали. Ми њих вјером познајемо и оживимо дахом свога духа" - рекао је владика Николај.

Наглашавајући да наше живљење није безбожно, него побожно, високопреосвећени је подсјетио да Богу ништа није непознато нити од њега заборављено, па ни ова изложба.

Декан Високе школе - Академије СПЦ за уметност и консервацију из Београда протојереј-ставрофор др Радомир В. Поповић рекао је да је ова изложба „гозба за ум, очи и срце".

„Кад кажемо икона мислимо на молитву, пост, савјест, подвиг. Икона је проповјед у бојама" - рекао је Поповић, додајући да је свако од нас жива Божија икона.

Наглашавајући да је икона на првом мјесту оно по чему други препознају православне, он је рекао да се у последње вријеме православни свијет враћа иконама.

На отварању изложбе пјевао је хор „Сретење" храма Свете Тројице из Рогатице.

Радови студената Високе школе - Академије СПЦ за уметност и консервацију из Београда, које су већ видјели становници Минхена, Њујорка, Бостона и Стразбура, у Парохијском дому храма Светог Пантелејмона биће изложени до 17. новембра.