Митрополит пелусиотски Нифон уснуо у Господу

Metropolitan Niphon of Pelusium of Patriarchate of Alexandria reposes in  the Lord / OrthoChristian.ComМитрополит пелусиотски Нифон (61) упокојио се у Господу у свом дому у Порт Саиду у Египту, 8. децембра 2020. године.  Архијереј Александријске Патријаршије умро је од срчаног удара, након што је 11 година служио као архијереј, извештава Ромфеа.

Александријски патријарх Теодор, заједно са главним секретаром Светог Синода, одслужио је помен за блаженопочившег архијереја у патријаршијској капели Светог Теодора, преноси Патријаршијски веб сајт.

Патријарх Теодор ће служити заупокојену Лирургију и чин опела митрополита Нифона у манастиру Светог Георгија у Каиру у петак, 11. децембра. Његово тело ће потом бити пренето у Грчку ради сахране у родној Никеји, на Атици. Вјечнаја памјат!

***

Митрополит Нифон је рођен у Никеји na Атици 1959. године. Завршио је Педагошку академију у Хераклиону на Криту, а затим и Богословски факултет у Атини. Године 1982. замонашио се у манастиру Агаратос у Хераклиону. Учин  јеромонаха је рукоположен  1984. године и служио је у Епархији перистеријској. Године 2005. прелази у Александријску Патријаршију да служи као игуман манастира Светог Георгија у Каиру. Овде је 18. октобра 2009. хиротонисан је за викарног епископа вавилонског, а 26. новембра 2014. године изабран је за митрополита пелусиотског

Извор: Александријска Патријаршија