Митрополит Порфирије: Пост и развој личности

Његово Вископреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије учествовао је 14. марта 2017. године на трибини под насловом Пост и развој личности, коју орагнизује Словеначка академија наука и уметности у Прешерновој дворани у Љубљани, и том приликом говорио о значају и смислу поста у Православаној Цркви.

Модератор ове 25. вечери био је г. Павле Рак, а учешће су узели и академик др Димитрије Стефановић из Београда и професор др Јожеф Мухович. Митрополит Порфирије је нагласио да је пост универзална тема и да се тиче саме суштине човековог постојања и његовог односа према Богу: -Данас је пост као духовна дисциплина нешто што је страно модерном човеку, али у исто време пост као уздражавање или као лишавање од одређене врсте хране, да би се постигло телесно здравље или лепши изглед, нешто што је, такође, блиско модерном човеку.

У наставку је Митрополит истакао да када говоримо о посту као лишавању одређене хране и када говоримо у исто време о храни, када се вратимо на прву главу Библије, видећемо да је човек створен као гладно биће и да је читав свет створен да буде трпеза, да буде храна нама људима: -Како ћемо и на који начин то што нам је Бог подарио као храну употребити, то је друго питање, поручио је Митрополит.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска