Митрополит Порфирије примио амбасадора Краљевине Норвешке

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије примио је 30. децембра 2014. године у Духовном центру Српске Православне Цркве у Загребу Његову Екселенцију г. Хенрика Офстада, амбасадора Краљевине Норвешке у Републици Хрватској.

У уводном делу разговора г. Офстад је пожелио митрополиту Порфирију сваки успех, изнад свега у сведочењу истине, љубави и доприносу миру кроз службу Митрополита загребачко-љубљанског на коју је пре неколико месеци постављен.

У угодном разговору размењени су утисци који се тичу међуверског и међуетничког дијалога у постконфликтном друштву у коме живимо. Разговарано је о доприносу којим представници различитих верских заједница могу придонети ослобађању страха, обнови поверења и изградњи свеукупног бољег и квалитетнијег живота у друштву у коме живимо. Овај процес је много више усредоточен на будућност него на оно што је иза нас, сложили су се саговорници.

Митрополит Порфирије је отворено говорио о оквирима унутар којих Српска Православна Црква делује у Хрватској, али и о амбијенту у коме православни верници живе и остварују своја, не само верска и мањинска права, већ и она животна, егзистенцијална. У томе смислу, амбасадор Офстад је изнио перцепцију актуелне политичке ситуације у Хрватској. Годинама уназад, Амбасада Краљевине Норвешке у Републици Хрватској са интересовањем прати стање људских права, дискриминације по различитим основама и положај мањинских заједница, нарочито српске заједнице у Хрватској. Данас је пажња посебно усмерена на Лику, Далмацију и Источну Славонију.

У разговору су размотрени видови будуће сарадње, заједничке иницијативе и изражена спремност за реализацију конкретних пројеката за афирмисање верских права и људских слобода у Хрватској, али и шире у регији.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска