Митрополит Порфирије примио амбасадора Шпаније

Његово Вископреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије примио је 26. октобра 2020. године амбасадора Краљевине Шпаније у Републици Хрватској г. Алонса Дескалара де Масареда са којим је разговарао о изазовима са којима се цели свет сусреће суочен са пандемијом коронавируса, као и о положају Српске Православне Цркве у Хрватској.

Амбасадора је интересовало који су то изазови са којима се суочавају верске заједнице у Хрватској, а посебно Православна Црква, у временима епидемије.  Митрополит је говорио о неопходности придржавања свих мера прописаних од стране надлежних државних органа, али истовремено и о важности одржавања литургијског живота јер он представља срж и темељ хришћанског идентитета. Говорило се и о позицији коју Српска Православна Црква има у Републици Хрватској, о изазовима и проблемима са којима се суочавају њени верници.

Митрополит је нагласио да поздравља свест о потреби да се конфликти превазилазе, која је све приметнија у хрватском друштву.  Владика Порфирије је истакао да верске заједнице, а нарочито Цркве, могу и треба да допринесу што бољем разумевању људи, независно од тога ком народу и вери припадају њихови чланови. 

-Инсистирање на поларизацији Ми и Они директно је у супротности са вољом Христовом. Он нас позива да будемо једно јер Црква је заједница многих личности. Притом, разлике које међу људима и народима постоје су од непроцењиве вредности. Та вредност се губи онда када различитости задржавамо само за себе, а актуализује се онда када их доживљавамо као одскочне даске за сусрет са другим, рекао је Митрополит и закључио да је већина обичних људи отворена за друге, а да често неспоразуми, изузев кад их изазивају маргиналне групе, долазе из кругова политичких и духовних елита.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска