Митрополит свеамерички и канадски Тихон у посети Москви

Званична посета Његовог Блаженства поглавара Православне Цркве у Америци Архиепископа вашингтонског, Митрополита свеамеричког и канадског Тихона Руској Православној Цркви  почела је 2. децембра 2014. године.

На московском аеродрому „Шереметево“ Митрополит Тихона дочекао је председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије Митрополит волоколамски Иларион у чијој пратњи је била висока делегација Московске Патријаршије.

У саставу званичне делегације Митрополита Тихона били су високи великодостојници Православне Цркве у Америци.

Током посете планиран је сусрет Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Кирила и Његовог Блаженства Митрополита свеамеричког и канадског Тихона, као и служење два поглавара на Божанској Литургији у Успењској саборној цркви у московском Кремљу.

У манастиру Донски Његово Блаженство ће служити молебан крај моштију светитеља Тихона, Патријарха сверуског.

Блажењејши Митрополит Тихон посетиће Свето-Тројицко Сергејевску лавру и Покровски ставропигијални женски манастир, затим ће служити Божанску Литургују у храму Свете великомученице Екатерине на Вспољу, и поклониће се светињама Петрограда.

Посета Митрополита Тихона завршава се 10. децембра.

***

Његово Блаженство Митрополит свеамерички и канадски Тихон рођен је у Бостону 15. јула 1966. године. 1988. је дипломирао на Френклин и Маршал колеџу у Ланкастеру. 1989 се из Епископалне цркве обратио у Православље, а на јесен исте године уписао је Богословски факултет светог Тихона у Саут Канану. Годину дана касније ступио је у монашку обитељ манастира светог Тихона Задонсконг (Пенсилванија). 1995. је примио монашки постриг са именом Тихон, у част светог Патријарха исповедника Тихона московског, а исте године је рукоположен у ђаконски и свештенички чин. 2000. је узведен у достојанство архимандрита.

У фебруару 2004. архимандрит Тихон је хиротонисан у епископски чин у манастиру светог Тихона Задонског и изабран за викара Митрополита свеамеричког и канадског, а 28. октобра 2005. године изабран је за Епископа филаделфијског и источнопенсилванијског, као и за ректора Богословије Светог Тихина.

Године 2012 је изабран за Архиепископа вашингтонског и Митрополита све Америке.

13. новембра исте године на XVII Свеамеричком сабору у Парми (Охајо) изабран је за поглавара Православне Цркве у Америци.

27. јануара 2013. године у Саборној цркви Светог Николе у Вашингтону служено је устоличење Његовог Блаженства Митрополита Тихона.

Извор: Московска Патријаршија