Митрополит Тихон (Шевкунов) одслужио опроштајну Литургију у Сретењском манастиру

Његово Високопреосвештенство митрополит псовски и порковски Тихон (Шевкунов), новоизабрани заепархијског архијереја ове епархије, служио је своју опроштајну Литургију у московском Сретењском манастиру 20. маја 2018. године.

Хиљаде људи се окупило у манастирској цркви Васкрсења Христовог и новомученика и исповедника Руске Цркве да присуствују последњој служби владике Тихона као игумана овог манастира, који је он обнављао почев од  средине 1990-тих, након пада Совјетског Савеза.

Владика Тихон је постављен у Митрополији Пскова и Поркова од стране Светог Синода Руске Православне Цркве у понедељак и званично је уздигнут у чин митрополита у четвртак, на празник Вазнесења Господњег, у московској Саборној цркви Христа Спаситеља.

Митрополит Тихон се поздравио са својим братством, као и са професорима и уленицима Богословије и парохијском заједницом, и свештеницима и верницима његовог бившег викаријата у западној Москви када је био Епископ јегорјевски. Јуче  је отпутовао у Печори, где ће привремено остати док не преузме своју резиденцију у Пскову.

Јеромонах Јован (Лудишчев) је постављен за привременог игумана уместо митрополита Тихона. Отац Јован је био неколико година монах у Сретењском манастиру, а раније је служио као настојатељ манастира. Јерођакон Силуан (Никитин) постављен је за ректора Сретењске богословије уместо митрополита Тихона.

Извор: Московска Патријаршија (са енглеског Инфо служба СПЦ)