Митрополит волоколамски Иларион код Архиепископа атинског и све Грчке Јеронима

По благослову Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила, 4. септембра 2017.  председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије започео је своју посету Грчкој. У Атиним, у резиденцији Предстојатеља Православне Цркве Грчке, Митрополит Иларион имао је састанак са Његовим Блаженством Архиепископом атинским и све Грчке Јеронимом.

Његово Високопреосвештенство је пренео Поглавару Грчке Цркве братске поздраве из Његове Светости Патријарх Кирила и његов позив да посети Москву и учествује у прославама поводом стогодишњицу обнове Патријаршије Руске Православне Цркве.

Разговори су вођени и о могућностима сарадње двеју братских Цркава у образовању, култури и другим пољима. Разменили су мишљења о ситуацији са хришћанима на Блиском истоку и у другим крајевима света. Архиепископ Јероним је говорио о напорима Православне Цркве Грчке у циљу неговања и очувања традиционалних хришанских вредности у грчком друштву.

Његово Блаженство се радо присетио своје званичне посете Руској Цркви у мају 2012. и састанка са Патријархом Кирилом, свештенством и верницима Московске Патријаршије.

Састанку су присуствовали архимандрит Симеон (Волиотис), протосинђел Архепископије атинске; архимандрит Игњатије (Сотириадис), секретар Синодског одбора Православне  Цркве Грчке за међуправославне и међухришћанске односе, као и јерођакон Григорије (Соколов), службеник ОСЦО који прати митрополита Илариона током посете Грчкој.

Извор: mospat.ru (превод – Инфотмативна служба СПЦ)