Митрополит волоколамски Иларион на Светој Гори

Митрополит волоколамски Иларион стигао је 13. фебруара 2014. г. у манастир Иверон на Светој Гори. После срдачног разговора са архимандритом Натанаилом, игуманом овог манастира, председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије прочитао је акатист на грчком језику пред чудесном иконом Иверске Матере  Божје.У наставку је разговарао са архимандритом Василијем, претходним игуманом, са којим је поделио утиске са конференције „Св. Исак Сиријац и његово духовно наслеђе“,  одржане у Москви прошлог октобра. Митрополит Иларион је 14. фебруара служио Божанску Литургију у цркви у којој је чува чудесна икона. Саслуживали су чланови манастирског братства и свештеници  у његовој пратњи.

Истога дана поклоници су се упутили у Светоникољски манастир, где су целивали чудесну икону Св. Николаја и посетили храм са фрескама чувеног Теофана Крићанина, водећег фрескосликара  Критске школе у шеснаестом веку, и његовог сина Симеона.

Након тога поклоници су отишли пешке до Кареје, престонице Свете Горе, где су разговарали са протом, јеромонахом Симеоном, који је Високопреосвећеном Митрополиту поклонио књигу о светогорским манастирима, а Митрополит му узвратио својом књигом на грчком језику „Тајна вере“.  У наставку се руска делегација поклонила икони „Достојно јест“ у цркви Успења.

Истога дана Високопреосвећени је посетио  Ватопед, где је целивао светиње овог манастира и примио га игуман овог манастира, архимандрит Јефрем.
Следећег дана, 15. фебруара, на празник Сретења Господњег, Митрополит Иларион и његова пратња посетили су манастир Светог Пантелејмона.

Извор: Московска Патријаршија