Митрополит Волоколамски Иларион у посјети поглавару Англиканске цркве

У четвртак 9. септембра, предсједник Одјељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, митрополит Волоколамски Иларион, који се по благослову свјатјејшег патријарха Московског и све Русије Кирила налази у Лондону, сусрео се са поглаваром Англиканске цркве, архиепископом Кентерберијским Роаном Вилијамсом, у његовој резиденцији у Ламбету.

Током разговора митрополит Иларион је говорио о приоритетима мисионарског служења Руске Православне Цркве и задацима у области реформе духовног образовања и васпитања новог покољења свештенослужитеља, које је поставио свјатјејши патријарх Кирил.

Архиепископ Вилијамс је у основним цртама изнио стање ствари у англиканској заједници, на шта је митрополит Иларион узвратио изражавањем забринутости, коју међу вјернима Руске Православне Цркве изазива даље ширење либералних тенденција у области учења и хришћанског морала, које све више удаљује англиканску заједницу од Предања неподијељене Цркве. Владика је такође изразио наду да се овај процес може зауставити, будући да није неповратан.

У закључку сусрета учесници су разговарали о могућој перспективи развоја обостраних односа у области заштите моралне традиције друштва и културе.

Извор: Митрополија црногорско-приморска