Митрополит волоколамски Иларион у радној посети Либану

Митрополит волоколамски Иларион у радној посети Либану
Митрополит волоколамски Иларион у радној посети Либану
Митрополит волоколамски Иларион у радној посети Либану
Митрополит волоколамски Иларион у радној посети Либану

По благослову Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила, Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, налазио се у радној посети Либану, где је стигао 14. септембра 2017. године.

На међународном аеродрому у Бејруту дочекао га је Митрополит филипопољски Нифон, представник Патријарха антиохијског и свег Истока код Патријарха московског; г. Јакуб Сараф, министар националне одбране Либанске Републике; игуман Арсеније (Соколов), представник Патријарха московског и све Русије код Патријарха антиохијског и свег Истока; г. В.Л. Максудов, привремени отправник послова Руске Федерације у Либану, г. В.В. Зајчиков, директор Руског центра за науку и културу у Бејруту, и други функционери.

По доласку Митрополит је одржао састанак са г. Јакубом Сарафом, министром националне одбране Либанске Републике, са којим је, између осталог, разговарао о хуманитарној ситуацији у земљи коју је изазвао масован долазак избеглица из суседне Сирије.

Митрополит Иларион се 15. септембра сусрео прво са либанским премијером Саад Рафик Ал-Хариријем у резиденцији владе Републике Либана.

Током разговора, који је протекао у топлој и срдачној атмосфери, оба саговорника су истакли важност међуконфесионалног склада у којем су различите вере заступљене историјским редом. Митрополит Иларион је приметио да модел суживота различитих етничких и верских група које функционишу у Либану данас могу служити као модел за неке суседне државе.

Харири је говорио о напорима либанских лидера да одржавају међуентичку и међуверску слогу у земљи. Посебна пажња је придана ситуацији на Блиском истоку и потреби за ефикаснијим мерама заштите верских мањина које живе у региону, а које су подвргнуте прогону од стране различитих терористичких група.

У састанку су учествовали и митрополит филипопољски Нифон, игуман Арсеније (Соколов), протојереј Игор Јакимчук, секретар ОСЦО за међуверске односе и други.

Истог дана, митрополит Иларион се састао са г. Мишелом Ауном, председником Либанске Републике, у председничкој палати у Баабди, предграђу либанске престонице. Састанку су присуствовали Митрополит филипопољски Нифон, игуман Арсеније (Соколов), министар националне одбране Либана г. Јакуб Сараф и други.

Саговорници су разматрали стање хришћана на Блиском истоку. Митрополит је приметио да је Либан једина земља на Блиском истоку у којој су хришћанска права загарантована уставом.

Митрополит Иларион је истог дана посетио и Архиепископију бејрутску Антиохијске Патријаршије и имао састанак са Митрополитом бејрутским Илијом.

После тога Митрополит волоколамски се састао са предстојатељем Антиохијске Православне Цркве Његовим Блаженством Патријархом антиохијским и свег Истока Јованом Х.

Високопреосвећени је пренео Његовом Блаженству братске поздраве Свјатјејшег Патријарха Кирила и позив да посети Москву и присуствује прослави обележавања стогодишњице обнове Патријаршије Руске Православне Цркве.

Патријарх Јован је изразио дубоку захвалност Руској Православној Цркви на  подршци коју пружа на различите начине хришћанима у Сирији који пате од ратних дешавања. Саговорници су размитрили могућности сарадње двеју Патријаршија у богословском образовању.

У летњој резиденцији маронитских патријараха у Диману, митрополит Иларион је истог дана, 15. септембра 2017. године, посетио Његово Блаженство маронитског Патријарха Бехара Бутрос кардинала ал-Раија. Митрополит Иларион је пренео поглавару Маронитске Цркве поздраве Његове Светости Патријарха московског Кирила и поменуо да патријарх Кирил гаји топла сећања на своју посету Маронитском патријарху новембра 2011. године и посете патријарха Бехаре Москви фебруара-марта 2013. године.

Један од циљева ове посете Либану јесте да се настави координација у напорима локалних хришћанских предстојатеља Цркава. Све ове године Московска Патријаршија је радила све што је могла да помогне браћи која страдају на Истоку.

Маронитски Патријарх је захвалио Руској Цркви на њеним залагањима који имају за циљ помагање хришћанима Блиског истока и истакао да је најглавнији задатак да се очува хришћанско присуство у тој области. Да би се то постигло, према његовим речима, неопходно је да се сиријске избеглице врате у своје градове, места и села, и да се улажу додатни напори како нови таласи расељених лица не бибили приморани да напусте своју отаџбину. Саговорници су размотрији различите облике сарадње између Московске и Маронитске патријаршије.

Извор: Московска Патријаршија

Митрополит волоколамски Иларион у радној посети Либану
Митрополит волоколамски Иларион у радној посети Либану
Митрополит волоколамски Иларион у радној посети Либану
Митрополит волоколамски Иларион у радној посети Либану