Митрополиту Николају додељена Повеља општине Вишеград

Митрополит НиколајЊегово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај је у суботу, 20. септембра, у храму Рођења Пресвете Богородице у Штрпцима, код Рудог, служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење шест свештеника и два ђакона Митрополије дабробосанске, поводом стогодишњице овог храма и његове славе Мале Госпојине. Митрополит Николај је освештао славско жито и преломио славски колач.

После Свете Литургије, у порти храма је одржана свечана академија и постављен славски ручак.

Поводом стогодишњице храма урађена је нова фасада и уграђена нова столарија.

Поводом крсне славе града Вишеграда - Мале Госпојине, која је и крсна слава вишеградске цркве Рођења Пресвете Богородице, начелник општине Вишеград Миладин Миличевић је на свечаној сједници Скупштине општине у суботу, 20. септембра, уручио митрополиту Николају највеће општинско признање - Повељу општине Вишеград.

Захваљујући на признању митрополит Николај је нагласио да је посљедњих петнаестак година, највише преко манастира Добруна, везан за општину Вишеград, напомињући да свој посао сматра обавезом и светом дужношћу.

„Поред постојећих садржаја у манастиру Добруну намјеравамо направити двије школе, основну и средњу, гдје би се школовали најбољи ђаци по наставном програму Републике Српске" - рекао је господин Николај.

Митрополит Николај је подсјетио на бројне, још увијек неиспуњене обавезе актуелних власти у БиХ које се тичу враћањем имовине Српској православнмој цркви, посебно у Сарајеву.

Свечано сједници Скупштине општине Вишеград присуствовали су свештеник Богдан Станишић, монах добрунски отац Јован.

Извор: Митрополија дабробосанска