Млади калиграфи: ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Стопањи

Млади калиграфи: ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Стопањи
Млади калиграфи: ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Стопањи
Млади калиграфи: ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Стопањи
Млади калиграфи: ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Стопањи

Даровити ученици веронауке ОШ Јован Јовановић Змај у Стопањи, већ три године уназад негују вештину лепог писања-калиграфију као своју слободну активност. Интересовање ученика за древну уметност лепог писања израз је њихове креативности, љубави према хришћанским вредностима и труда у очувању ћириличног писма.

Калиграфија, као интересантан спој уметности и књижевности, представљена ученицима у форми хобија, разоноде и опуштања, подстиче креативност ученика. У веселој атмосфери, кроз дружење, ученици на часовима калиграфије, имају прилику да се упознају са различитим стиловима писања слова, са најпознатијим техникама лепог писања и калиграфски исписаним црквеним списима. Поред другарства, развијања осећаја за цртеж и естетику, леп и читак ћирилични рукопис може да донесе много предности полазницима курса калиграфије.

Млади калиграфи, ученици и виших и нижих разреда, представљају школу и на разним такмичењима. Радовно учествују на манифестацији Коморанско златно перо, јавном такмичењу у лепом писању које организује ОШ Брана Павловић из Коњуха, на коме су ученици освајали и вредне награде.

Такође, редовно учествују и на конкурсима које расписује Богомладенац, часопис за децу Епархије крушевачке, на којима су ученици освајали вредне награде.

Већ више година уназад, ученици школе у Стопањи са својим уметничким и калиграфским радовима учествују на конкурсима које расписује Удружење Дани ћирилице - Баваниште, где такође нису изостали лепи резултати.

Калиграфи су ове године узели учешћа и на уметничком конкурсу Путем маште које је објавио РЖД Интернешенал, СО МЈФЈПН и дечји часопис Светосавско звонце.

Калиграфи су такође учествовали и на Божићном конкурсу који организује електронски часопис Табла, где су ученици освојили вредне награде. Електронски часопис Табла је у свом пролећном броју магазина објавио рубрику о младим калиграфима из Стопање.

м. Теодора Спасојевић
наставница калиграфије и веронауке
ОШ Јован Јовановић - Змај у Стопањи

Извор: Епархија крушавачка