Моба 2013: Кандило вере у Соко Граду

Химном Боже правде свечано отворена тринаеста Моба, која је окупила српску омладину из целог света. Посебну радост овом сабрању донели су млади са Косова и Метохије

Његово Преосвештенство Епископ шабачки г. Лаврентије, у присуству свештенства и монаштва, поздравио је овогодишње учеснике Мобе, који су од првог дана узели учешће у богослужењу и свим активностима у манастирском комплексу. Са учесницима Мобе предано раде вероучитељи Шабачке епархије, богослови и студенти београдског Учитељског факултета. Свечаном отварању је присуствовао градоначелник Шапца г. Милош Милошевић, као и политички и просветни представници Рађевине. Град Шабац ће 5. августа бити домаћин учесницима Мобе 2013.

Ово необично сабрање покрај Дома Светог владике Николаја и новог конака који носи име блаженопочившег патријарха Павла, увеличали су песмом и игром чланови КУД "Азбуковица" и деца из Житорађе која су отпевала песму патријарху Павлу и Лепе моје црне очи.

У дирљивом говору др Добрила Мандић, која је и ове године довела децу са Косова и Метохије, захвалила је посебно Епископу рашко-призренском Теодосију на подршци, као и Епископу шабачком на гостопримству у Соко Граду.

Захваљујући несебичној љубави владике Лаврентија и свих у манастиру Соко Град, сва деца проводе ове две недеље као једна породица. За децу Косова и Метохије ово је слобода коју они немају.

Вероучитељ Горан Антанасковић са децом из Житорађе поклонио је владици Лаврентију вредну монографију о Житорађи, једином граду који у свом грбу има светитеље - Петра и Павла.

О манастиру Соко Град годинама брине протојереј Зоран Ристивојевић. Домаћин са огромним срцем, добио је уметничку слику Косовски божури, једну од дела која су купила деца Житорађе у хуманитарној акцији "Помозимо Невени да добије плућа".

На овогодишњој Моби је шеснаесторо руске деце која живе у Немачкој. Сва деца Мобе су данас обрадовала и дечака Андреја - напунио је једанаест лета на Моби 2013. Андреј је из Пољске, први пут је дошао у Србију да учествује у Моби.

Учесници Мобе 2013 су предавањима обележили девет векова Симеона Мироточивог, дело и лик Светитеља Саве и упознали се са историјом овог краја кроз предавање начелника полиције у Љубовији, проф. Сретена Цветојевића.

Златоусти проповедник Васкрслога Христа, путоводитељ рода српскога, Свети владика Николај стоји на месту где су потоци и планински венци у знаку крста, међу својима из Србије и својима из читавог света, молитвено пред Господом храбрећи нас да и у овим тешким временима наш поглед и наша стремљења буду управљена ка Њему.

Зорица Зец

Моба 2013: Кандило вере у Соко Граду
Моба 2013: Кандило вере у Соко Граду
Моба 2013: Кандило вере у Соко Граду
Моба 2013: Кандило вере у Соко Граду