Мокрањчеви дани од 12. до 16. септембра

МОкрањацФестивал Мокрањчеви дани биће одржан од 12. до 16. септембра у Неготину, родном месту Стевана Стојановића Мокрањца, најављено је данас у Београду, на конференцији за новинаре у Међународном прес центру Тањуга.

Према речима селектора фестивала Бранке Радовић, један од најстаријих и највећих фестивала у нашој земљи, који се традиционално одржава сваке јесени у част највећем и најзначајнијем српском композитору, програмски је опредељен на хорско извођење и промоцију домаћег музичког стваралаштва.

Свечано отварање фестивала је 12. септембра испред Мокрањчеве родне куће уз пригодну беседу пијанисте и директоре Београдске филхармоније Ивана Тасовца.

После отварања фестивала, сви учесници Натпевавања хорова, на коме ове године учествују четири хора, из Словеније, Хрватске, Македоније и Србије, заједно ће извести Мокрањчеву шесту Руковет. Прошлогодишњи победник натпевавања, хор Лицеум из Крагујевца, са диригентом Милојем Николићем, одржаће целовечерњи концерт 15. септембра на платоу у центру града.

Према речима селектора, разноврсности хорског израза, али и међународном каракатеру 43. Мокрањчевих дана, допринеће гостовање византијског хора из Ссвајцарске, као и српског хора из Франкфурта, док ће у оквиру идеје представљања Мокрањчеве музике у различитим аранжманима, ове године публика слушати најпознатије мелодије из Мокрањчевих Руковети у обради Народног оркестра, хора и вокалних солиста РТС-а.

"Фестивал се шири и према другим врстама уметности, у оквиру пратећег програма имаћемо изложбу слика наших сликара из Париза, песничке вечери а као искорак ка другим жанровима мјузикл, данас веома популаран код публике", казала је Радовићева.

Она је истакла да са посебном пажњом и великим нестрпљењем публика у Неготину очекује извођење мјузикла "Маратонци трче почасни круг" ансамбла београдског Позоришта на Теразијама.

Према речима директора овог позоришта Михајла Вукобратовића, "Маратонци" иду на прво гостовање захваљујући помоћи Скупштине Београда.

Он је објаснио да је представа веома сложена, са 150 чланова ансамбла, а сцена у Неготину има врло скромне позоришне атрибуте па мора да носи и техничку опрему.

Неготински фестивал обележиће шест деценија уметничког рада и осам деценија живота српског композитора Константина Бабића и 50 година од смрти једног од наших најзначајнијих ствараоца Стевана Христића. Концертним извођењем "Охридске легенде", првог балета у историји наше музике, Хор и Симфонијски оркестар РТС-а под управом свог диригента Бојана Суђића, затвориће фестивал посвећен успомени на великог композитора Мокрањца.

Извор: Танјуг