Молебан и литија у Никшићу

Молебан и литија у Никшићу
Молебан и литија у Никшићу
Молебан и литија у Никшићу
Молебан и литија у Никшићу

У Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу 2. јануара 2020. године служен је молебан Пресветој Богоридици поводом изгласавања противуставног и дискриминаторног Закона о слободи вероисповести. Затим је верни народ је кренуо у литију кроз град Никшић.

Верници, а процењује се да их је било око 12 хиљада, предвођени свештенством, носећи своје крсне иконе и упаљене свеће, прошли су у молитвеном ходу градским улицама све до Tрга Слободе у центру Никшића.

Сабранима се обратио протосинђел Сергије (Рекић), намесник манастира Острог, који је поручио да је народ Никшића представник oстрошке светиње и Светог Василија.

„Свети Василије је недавно походио овај град и ви, који сте сада овдје, служите живоме Богу и народу који овдје живи. Ми смо људи који желимо добро, који градимо, који смо градили. Како каже апостол Павле: Ако имам чиме да се хвалим то ћу се хвалити својим гресима, и набраја шта је све претрпио зарад имена Христова, колико је страдао на мору, од људи, од лажне браће, од звјерова, а није се либио кад је било за потребу и надградњу народа да каже и оно што је“.

„Бићу слободан, охрабрен њиме да кажем: Ко може више да воли и чува свети манастир Острог или било који други манастир од оног ко је принио године младости своје, сву снагу своју, сву љубав своју и уградио у манастир, без икаквих земаљских награда, служићи свим срцем не само зидинама, не само ни Светом Василију, него цјелокупном народу који долази“, казао је протосинђел Сергије.

„Ми смо овдје зато да, непрекидно, призивамо своју браћу да се не деси да изгубимо благослов Светог Василија. Свима нам је познато шта је Свети Василије рекао, написао, завјештао и оставио. Ми не можемо имати већу љубав од њега. Он је оставио нама завјештање да чувамо сваку стопу земље, коју је он својом крвљу, својим трудовима, својим знојем, својим рукама, али и прилозима људи који су се исцјељивали код њега за живота, све то приложио Цркви Божјој и острошкој светињи, запечатио завјетом који смо сви чули. Не морам да га понављам, страх је и помислити огријешити се о острошку светињу“, поручио је протосинђел Сергије и позвао вернике да се, са чврстом вером у Бога и љубављу Христовом, моле Господу да Бог уразуми и да нас сједини и Његовом угоднику Светом Василију, да сви заједно славимо Његово свето име и призивамо благослов на ову земљу.

„Ми смо људи који волимо другога, који поштујемо све оно што је разумно, Богом благословено, који се жртвујемо и понаваљам, све и да хоћемо да се одрекнемо, не можемо због завјета Светог Василија. Не заборавимо да само са именом Христовим у свом срцу, с љубављу ка Господу и ка својим ближњима, испунимо завјете Божје и Светог Василија, а у ове предбожићне празнике да нам срца славе Бога и понављамо, молећи се Богу, Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља“, рекао је намесник манастира Острога.   

Верни су се, потом, у молитвеном ходу уз духовне песме истим путем вратили до храма Светог Василија Острошког.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка