Молебан покрај моштију Светог Теодора Стратилата у Венецији

21.фебруара на дан великомученика Теодора Стратилата, православни вјерници су служили молебан крај његових мошти, које се од 12. вијека чувају у Венецији, у цркви Преображења Господњег (Chiesa di San Salvador), саопштава сајт руске парохије Светих жена мироносица у Венецији.

Свети великомученик Теодор је један од покровитеља Венеције заједно са светим Марком и светим Николом.

На богослужењу се молио Епископ тираспољски и дубосарски Сава, који се налази у Венецији у радној посјети.

Настојатељ парохије Светих жена мироносица, свештеник Алексије Јастребов заблагодарио је настојатељу Преображенске цркве дон Наталину Бонацију за гостопримство. Специјално за молебан су откривене мошти које се чувају у металном сандуку.

Историја преноса мошти светог Теодора у Венецију: 1257. године капетан венецијанске флоте Ђакомо Дандоло провалио је у Месембрију (сада бугарски Несебр) гдје су се у цркви свете Софије налазиле мошти светог Теодора Стратилата и пренио их у Константинопољ, који се тада налазио под влашћу Латина. Након десет година, за које вријеме су мошти биле у цркви светог Николе, 1267. године Марко Дандоло, рођак Ђакомов је пренио мошти у Венецију у цркву Преображења. Мошти су се ту прославиле мноштвом исцјељења и поводом тога је основано братство светог Теодора, које постоји и до данас.

Извор: Митрополија црногорско-приморска