Молебан за Србе на Косову и Метохији

Кад год се умноже страдања и невоље српског народа, умноже се и молитве Цркве за помоћ од Бога и његових светих угодника.

Непосредно пред једнострано проглашење независности Косова од стране привремених шиптарских институција и појединих земаља, Његово Преосвештенство Епископ Артемије отпочео је са служењем Молебана за спас српског народа на Косову и Метохији. Почетак ових нарочитих богослужења био је 16. фебруара када је Молебан служен у цркви Светог Димитрија у Косовској Митровици на коме су присуствовали Њихова краљевска височанства принц Александар са супругом принцезом Катарином, и велики број Митровчана. Од тада Молебани за спас српског народа на Косову и Метохији служе се сваке недеље у свим манастирима и црквама широм Епархије рашко-призренске.

Као изрази молитвене подршке и јединства у очувању Косова унутар Србије, Молебани су служени и у свим осталим епархијама Српске Православне Цркве.

Текст Молебана садржи песме и молитвена обраћања Господу Исусу Христу, Пресветој Богородици, новомученицима - св. Кнезу Лазару, његовој војсци и свим осталим мученицима. Молимо им се за опроштење наших грехова, избављење од невоља али и за наше непријатеље да се уразуме и престану са злочинима.

Молебан је саставио Његова Светост Патријарх Павле док је био на трону Епископа рашко-призренског и једно је од сведочанстава сталних недаћа Срба на Косову и Метохији.

Извор: Епархија рашко-призренска