Молебан за страдајући народ на Косову и Метохији у Новом Саду

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у недељу 24. фебруара 2008. године, у свим храмовима Епархије бачке, одржан је молебан за страдајући народ на Косову и Метохији.

У Саборном храму у Новом Саду, молебан је служио Епископ бачки господин Иринеј уз саслужење братства овога светог храма.

У свом обраћању Епископ Иринеј је подсетио све присутне на тешку ситуацију у јужној српској покрајини, саветујући да се сви молитвено обраћамо Господу за спас нашег народа, али и свих народа који трпе неправду и силу овога света. Јер, како је рекао, када један део тела боли, онда и читаво тело страда. Тако је и у духовном смислу: када један део наше браће страда, онда и читав народ мора осећати бол и састрадавати са њиме. То значи да не смемо бити равнодушни него да морамо бити спремни да нашој браћи пружимо сваку врсту помоћи и подршке. Епископ је даље поручио да као хришћани морамо хришћански одговорити на искушења која пред нас неправедно стављају силници, имајући на уму велику истину да се зло може победити само добром.

Презвитер Владан Симић