Молебан за страдални српски народ на Косову и Метохији у Врању

Поводом празника Светог великомученика Ђорђа Кратовца, у Саборном храму Свете Тројице у Врању, Епископ врањски Пахомије уз саслужење свештеника из Врања, служио је Свету архијерејску литургију. По завршетку Свете литургије, Епископ Пахомије служио је молебан за страдални српски народ на Косову и Метохији у присуству великог броја верника, а посебно истичемо присуство великог броја ученика основних и средњих школа из Врања који су, заједно са својим вероучитељима и катихетама, присуствовали овом молебну.

У својој беседи, по завршетку молебна, Епископ Пахомије, осврнуо се на историјски развој догађаја од средњег века до данас, који су довели до тога да страда српски народ на Косову и Метохији заједно са својом црквом, њеним духовним и културним вредностима на овом простору. Епископ Пахомије је нарочито истакао потребу да сви православни хришћани, а пре свега православни Срби, буду увек молитвено присутни са својом страдалном браћом на Косову и Метохији. ''Осим молитве, свима онима који су остали да живе на Косову и Метохији, дужни смо да помогнемо и у сваком другом погледу, јер све док има православних Срба на Косову и Метохији ово срце и душа српске државе неће бити изгубљено без обзира на то шта желе светски моћници.''

Овај достојанствени молитвени скуп завршен је поруком Епископа Пахомија да своју духовну снагу у тешким временима можемо само да црпемо из наше вере у Господа нашег Исуса Христа који увек треба да нам буде ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа врањског Г. Пахомија, и у осталим храмовима Православне епархије врањске, служен је 24. фебруара 2008. године, молебан за страдални српски народ на Косову и Метохији у присуству великог броја верника.