Молитва побољшава физичко здравље

Молитва побољшава физичко здравље

Молитва и атлетске вјежбе показују слично дјеловање на физичко стање човјека и нервни систем. До таквог закључка је дошао стручњак за неурологију њемачке Више школе спорта у Келну, Штефан Шнајдер, саопштава Седмица.Ру.

У интервјуу за KNA, научник је говорио о свом последњем истраживању, чији је један од циљева био поређење промјена које се дешавају у нервном систему човјека и на физичком нивоу, под утицајем трчања и као посљедица молитве. У оба случаја смањује се стање стреса. У просјеку, након 28 минута молитве, испитаници су се осјећали физички здравији. Упоредо са тим, спортисти који су трчали 45 минута, саопштили су да је стање стреса са којим су почињали тренинг, нестало.

По ријечима Шнајдера, током експеримента је било потребно успоставити равнотежу између напрезања и пражњења, која је неопходан услов доброг физичког и менталног стања. При томе, није важно на који начин се то може постићи. Међутим, истраживач је прецизирао да његови резултати не говоре о апсолутно сличном дејству молитве и спортских вјежби на организам: „Много зависи од тога шта човјек хоће да добије и шта је спреман за то да учини“.

Извор: Митрополија црногорско-приморска