Молитва за будућег пастира Петог континента

Молитва за будућег пастира Петог континента
Молитва за будућег пастира Петог континента
Молитва за будућег пастира Петог континента
Молитва за будућег пастира Петог континента

Владичанска Литургија и одликовање у храму Васкрсења Христовог

На празник Светог Теодора Вршачког и Свештеномученика Вукашина, 29/16. маја Лета Господњег 2016., Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин служио је свету архијерејску Литургију у храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање епархијског свештенства и свештеномонаштва и архимандрита Алексеја (Розентула), духовника манастира Преображења Господњег Руске Заграничне Цркве у Бомбали (Сиднеј, Аустралија). Богослужење је украшено појањем Мешовитог и Дечјег црквеног хора "Хаџи Рувим" са диригентима Милицом Степановић–Бабамилкић и Вањом Драгојловић. Нарочито свечану ноту овом сабрању дао је тренутак у ком је ваљевски архијереј чином архимандрита одликовао свог секретара и духовног сина игумана мр Силуана (Мракића), сабрата манастира Пустиња, кога је Свети Архијерејски сабор Српске Православне Цркве на недавно завршеном заседању изабрао за Епископа Митрополије аустралијско-новозеландске.

Да се као црноризац Господу и свом роду на службу посвети, пожелео је у дечачким данима. Одгајан у лепоти светосавског наслеђа у далеком Сиднеју, у породици благочестивих досељеника Требињца Вељка и Дубровчанке Јање Мракић, млади Александар кренуо је путем богословских наука. Од Цетиња, преко Београда и Москве па поново у аустралијску престоницу. Када служба у "земљу кенгура" из каонске светиње доводи Епископа Милутина... Дошао је да послужи новопостављеном архијереју, самоћу прекрати и тешки пут владичанства олакша. Управо ту Лета Господњег 2003., крај потоњег духовног оца, Александар Мракић сазрева у свом животном избору – да Цркви Божјој служи онако како је најтеже, у монашком чину.

- Определио се да се замонаши, али пре тога послао сам га у велику свету Русију, да заврши постдипломске студије и напише научни рад са темом из дела Светог Оца Јустина ("Антропологија Преподобног Јустина Поповића", кандидатска дисертација). Све је то успешно и са високим оценама завршио, вратио се на послушање и постао монах. Пре неколико дана изабран је за Епископа за Аустралију и Нови Зеланд. Столоваће тамо где је рођен и одрастао... – део је снажно емотивне проповеди владике Милутина приликом обнародовања одлуке о унапређењу у чин архимандрита мр Силуана (Мракића). Проповеди, која ће оставити дубоке трагове у срцима свих учесника сабрања. Баш као и доброта и љубав оца Силуана у завичају новопросијавших светитеља Владике Николаја и Аве Јустина, чија су дела јако утицала на формирање његове личности.

Архимандрита Алексеја (Розентула) у Ваљево је прошле године довео фрескопис Храма Светих Козме и Дамјана. Међутим, његов први сусрет са духовним сином Владике ваљевског Милутина датира од пре више година...

- За време мог службовања при једној аустралијској парохији, упознао сам породицу којој припада отац Силуан. Био је тада мали дечак, који ми је прислуживао у олтару... Тешко је одгонетнути тајну Божју да тај младић, који је био последњи међу онима који су прислуживали, први прими епископски чин. То је велика радост и част, а истовремено и најтежи крст. Мој савет му је да увек има отворено срце јер тако ће увек примити вољу Божју – поручио је архимандрит Алексеј, пожелевши о. Силуану да са смирењем твори дела у славу Божју. Смирењем какво краси жену Самарјанку из јеванђељске приче, када у срце прима Реч Христову и мења свој живот, усмеравајући га ка закону Божјем.

Архимандрит мр Силуан (Мракић), иако дошавши издалека, за кратко време постао је близак и драг свом верном народу Епархије ваљевске. Лепим појањем, поучним беседама, стрпљењем и спремношћу да сваког саслуша и надасве хришћанском љубављу помогне, обогатио је свако срце. Остаје нам радост да молитве за њега узнесемо, да у крају у ком је поникао буде сведок и сведочанство Христа Господа. И понека суза кад одласку дође време...

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска