Молитва за народ и светињу Божју

Молитва за народ и светињу Божју
Молитва за народ и светињу Божју
Молитва за народ и светињу Божју
Молитва за народ и светињу Божју

Сачувај нам Грачаницу, вере наше узданицу, од потопа и рушења, а нас грешне искушења.(одломак из Песме Светом архангелу Михаилу)

Управо у стиховима Песме Светом Архангелу Михаилу исказана су сва молитвена осећања верног народа, сабраног у древној светињи Ваљевској Грачаници у част празника "Војводе небеске војске", њене храмовне славе. Да нас Господ грешне од искушења сачува, а маленом храму у Тубравићу подари сведочење долазећих векова. Да нас се преци градитељи не постиде... Пуњење бране "Ровни" увелико је у току. Пројектована кота (363 мнв) по богомољу небезбедна. Али, празник патрона није прилика за грубе речи, већ да се са миром и љубављу у срцима молитве принесу. Светим ангелима и архангелима датих нам од Господа да нас чувају и узмоле милост Његову, преко нам свима потребну. Празник Аранђеловдан, широм православног света прослављан, у Грачаницу је довео мноштво верника, махом из Београда, Ваљева и околних места. Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Драгомир Јовановић, старешина Храма Васкрсења Христовог у Ваљеву.

- Сваки човек, доласком у овај свет, добија свог анђела чувара, који га прати и саветује шта на добро своје да чини. Али, човека прати и нечастиви, чији је задатак да му дошаптава лоше мисли и на зло га наводи. Тако је током целог живота. Од нас зависи коме ћемо се приволети. Нажалост, дешава се да због слабости своје послушамо "савет са леве стране"... Господ је знао да ћемо грешити. Зато нам је оставио Свету тајну покајања, могућност да сагледамо шта смо рђаво учинили, исповедимо грехе свом духовнику и завредимо опроштај. Данас молимо Светог Архангела Михаила и све ангелске силе да нас не оставе, већ буду при руци у борби са нашим страстима. Исповедамо истину да је Бог створио једну Цркву за ангеле и људе, да заједно прослављају Оца и Сина и Светога Духа, од сада и у векове – поручио је у аранђеловданској проповеди у Грачаници протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић.

Након литијског опхода, пререзан је славски колач и освећено жито и вино. Славље је настављено агапама у кругу светиње.